POTRAŽNJA: Odeća za punije donosi zaradu
Foto: Shutterstock

Krupnije osobe zapostavljene u modnoj industriji

POTRAŽNJA: Odeća za punije donosi zaradu

InfoBiz -

Više od polovine stanovništva ne nosi standardne konfekcijske brojeve, pa ima problem da se obuče jer u Srbiji odeću za buce šije samo jedna fabrika

Proizvodnja i prodaja odeće za puniji stas predstavlja odličnu priliku za zaradu, pošto u Srbiji trenutno postoji samo jedna fabrika koja šije za ljude kojima standardni modeli ne odgovaraju.S druge strane, prodavci plus sajz modela kažu da su kupci ove odeće dobre platiše i da ih ima mnogo.Puniji i visoki ljudi nemaju baš mnogo izbora pri kupovini garderobe, na svega nekoliko mesta prodaju se kvalitetni i moderni modeli veličina od 2XL do 9XL za muškarce, i od broja 42 do 56 za žene, a roba je mahom iz uvoza.

Modni kreator Đina Dončić smatra da je proizvodnja plus sajz modela sjajna prilika za biznis, pre svega zato što to radi samo jedna konfekcijska kuća u našoj zemlji.- Tržište za punije je jedno od najzapostavljenijih u sektoru mode. Međutim, za takvom odećom postoji velika potražnja, jer žene već od broja 44-46 ne mogu da nađu garderobu za sebe. Pri tom, treba imati na umu da su to odlične platiše, jer kad nađu nešto što im odgovara, spremni su i da plate - kaže za Kurir Dončićeva.Podaci Instituta za javno zdravlje „Batut“ kažu da je svaki peti stanovnik Srbije gojazan, odnosno da 60 odsto stanovništva ima problem s telesnom težinom. To znači, ako je verovati statistici, da je broj onih koji nose plus sajz modele veći od onih kojima odgovaraju standardni konfekcijski brojevi. Takođe, i najnoviji izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) ukazuje na porast broja stanovnika u Evropi i centralnoj Aziji sa prekomernom težinom i gojaznošću.

Prate trendoveZAHTEVNO KROJENJE ZA PUNAČKESnježana Dabović, vlasnica jedine fabrike koja proizvodi modele za puniji stas, u razgovoru za Kurir kaže da su stereotipi da punije osobe ne prate trendove:- Ko planira da se upusti u ovaj biznis treba da zna da je dizajniranje odeće za punačke daleko složenije nego dizajniranje za vitke, jer nije stvar samo u broju nego i u obliku. S druge strane, ući u ovaj posao nije nimalo jeftino, ali koliko uložite, toliko ćete i dobiti. Najveći problem je naći dobrog šivača.

ČinjenicePREDNOSTI KROJENJA ZA KRUPNIJE OSOBEMinistarstvo privrede dodeljuje bespovratna sredstva za nabavku opremeIndustrija plus sajz odeće obrće milione u AmericiStandardne konfekcijske modele nosi manje od polovine stanovništva u SrbijiModne kompanije proizvode samo odeću manjih brojevaprostor

SA ČIM POKRENUTI BIZNISmašina za šivenjenož za krojenjebansekprofesionalna pegla na paruprostor

Dragana Tomić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track