Povišice sigurne za prosvetu i zdravstvo, Vojska i MUP na ledu
Foto: Fonet

Plate i penzije u žiži razgovora s MMF

Povišice sigurne za prosvetu i zdravstvo, Vojska i MUP na ledu

InfoBiz -
Ministar finansija Dušan Vujović potvrđuje da su „na dobrom putu“ i tehničke pripreme za povećanja primanja

BEOGRAD - Zaposleni u prosveti oko 1. decembra dobiće jednokratnu pomoć, dok će ostatak javnog sektora moći da računa na povećanje plata i penzija od početka sledeće godine, potvrđeno je u prvom danu razgovora o trećoj reviziji aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.Unija sindikata prosvetnih radnika saopštila je da im je Vlada juče ponudila jednokratnu pomoć od 5.000 do 6.000 dinara po prosvetnom radniku, čime oni nisu zadovoljni jer su zahtevali isplatu jedne prosečne zarade. S druge stane, ministar prosvete Srđan Verbić tvrdi da će tačan iznos pomoći utvrditi Ministarstvo finansija.- Koje god bude rešenje, premijer će morati da razgovara sa MMF o tome i nakon toga ćemo znati koja je visina pomoći - rekao je Verbić. Premijer Aleksandar Vučić ponovio je da na najveće povišice mogu da računaju zaposleni u zdravstvu i prosveti, ali da će ih dobiti i oni kojima zarade nisu ni smanjivane.

- Videćemo šta će MMF da kaže. Znam samo da su oni protiv povećanja za MUP i Vojsku - rekao je Vučić. Ministar finansija Dušan Vujović potvrđuje da su „na dobrom putu“ i tehničke pripreme za povećanja primanja.

- Cilj je da se dostigne neki nivo pravde, da se nagrade svi učesnici u ovom procesu reformi i da se ostvari neko ujednačavanje dohodaka, koje je veoma važno. Sektori školstva i zdravstva su najmanje dobili prethodnih godina, tako da će cilj biti da oni dobiju više od drugih. Cilj je, takođe, da oni koji su penzioneri, a kojima nisu smanjivane penzije, dobiju neko povećanje - rekao je Vujović. Predsednik skupštinskog Odbora za finansije Veroljub Arsić takođe kaže da se predviđanje struke da bi zarade mogle biti povećane do dva odsto odnosi na ukupnu masu isplata u javnom sektoru. Ministar privrede Željko Sertić tvrdi da od MMF neće tražiti ni dan duži rok za rešenje statusa 17 strateški važnih preduzeća, čiji je rok za privatizaciju produžen do maja 2016. (S. T.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track