POVRATAK U SMEDEREVO: Železaru vodi bivši direktor Ju-Es-Stila
Foto: Youtube Printscreen

POVRATAK U SMEDEREVO: Železaru vodi bivši direktor Ju-Es-Stila

InfoBiz -
Gudiš je sa te pozicije penzionisan krajem 2010. godine, a u vreme kada je Ju-Es-Stil još uvek bio vlasnik srpske čeličane. Ima veliko iskustvo u svetu čelika i veliko operativno znanje

BEOGRAD - Jedan od menadžera koji će naredne tri godine voditi Železaru Smederevo - Džon Gudiš, bivši je izvršni potpredsednik i glavni operativni direktor Ju-Es-Stila.

Gudiš je sa te pozicije penzionisan krajem 2010. godine, a u vreme kada je Ju-Es-Stil još uvek bio vlasnik srpske čeličane, bio je na čelu železare u slovačkim Košicama, takođe u vlasništu američke kompanije, odakle je nadgledao i poslovanje Železare Smederevo.

Politika je nedavno pisala da će svojim 40-godišnjim iskustvom u svetu čelika i brojnim poslovnim vezama u toj industriji, ovaj Amerikanac biće glavni za tržište i plasman železarinih gotovih proizvoda.

Gudiš je u Ju-Es-Stil došao davne 1970. kao pripravnik u računovodstvu. Nakon 17 godina napredovanja kroz pozicije u oblasti revizije i finansija u Pitsburgu i Indijani, odlazi na poziciju menadžera u železaru Gary Works in Gary gde ostaje 23 godine. Odatle 2000. prelazi u slovačke Košice na čelo tamošnje železare koju je kupio Ju-Es-Stil. Tri godine kasnije izabran je za izvršnog potpredsednika te američke korporacije. Izgleda da Džon Surma, predsednik „Ju-Es stila” nije pogrešio kada je na Gudiševom ispraćaju u penziju izjavio: „Njegov uticaj na naše kompanije, ali i šire, videće se i osećati dugo posle penzionisanja”. Naročito je pohvalio Gudiševe zasluge u oblasti bezbednosti i razvoja zaposlenih.

Kamaraš, koji Gudiša dobro poznaje još iz vremena dok je ovaj vodio „Ju-Es stil” u Košicama, biće glavni dobavljač sirovina, koje će po povoljnijim uslovima nego do sada, dopremati u Smederevo. Izvršni direktor Železare Smederevo Bojan Bojković kaže da budući menadžeri tog preduzeća, Džon Gudiš i Petar Karamaš, imaju ogromno iskustvo u svetu čelika i dodao da bi Gudiš trebalo da bude i predsednik Nadzornog odbora Železare. Bojković je rekao da Gudiš ima veliko iskustvo u svetu čelika i veliko operativno znanje.

Gudiš je, dodao je, bio potrpedsednik Ju Es Stil korporacije u Pitsburgu, vodio pet čeličana u Severnoj Americi i dve u Evropi. "Pored toga, oni su imali fabrike i za cevi, rudnike. To je čovek koji je vodio sve to globalno", istakao je on. Kamaraš 25 godina nabavlja sirovine ne samo za Železaru, već između ostalih i za Ju-Es-Stil i sve železare u srednje-istočnoj Evropi, kazao je Bojković.

Vlada Srbije odlučila je sinoć da Železarom Smederevo upravlja HPK inženjering iz Holandije Džona Gudiša i Petra Kamaraša. Novi menadžment u Železari Smederevo obećao je veće plate radnicima za 10 odsto, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track