PREDSTAVLJENA SIVA KNJIGA NALED Vučić: Suficit u januaru 250 miliona evra
Foto: Tanjug Nemanja Jovanović

Predstavljanje u Jugoslovenskoj kinoteci

PREDSTAVLJENA SIVA KNJIGA NALED Vučić: Suficit u januaru 250 miliona evra

InfoBiz -
BEOGRAD - Suficit u budžetu u ovom trenutku iznosi 250 miliona evra, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

"Suficit niko nije očekivao, niti je smatrao da je moguće da imamo suficit u januaru, jer suficit u januaru i februaru generalno nemate, nego je uvek značajno veliki deficit", rekao je Vučić na predstavljanju knjige "Ekonomske reforme u Srbiji i ko stoji iza njih".

On je precizirao da takav rezultat nije postignut zbog velikog broja naplaćenih dividendi od javnih preduzeća, jer dividende, istakao je, nisu još naplaćene ni od Telekoma, ni od EPS, ni od Pošte.

"Imamo 100 miliona evra koje smo uzeli od Telekoma, Telenora i Vipa, ali ne od dividendi nego onoga što smo nismo uzeli prošle godine od digitalizacije. Ali i pored toga imamo 150 miliona evra koji su nam suficit, a nismo uzeli ni od Telekoma ni od EPS ni od Pošte, to ćemo u junu, julu kad budu neki ponovo teški meseci", rekao je Vučić.

Mihajlovićeva: Bićemo među prvih 30 zemalja na Duing biznis listi

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila da će Srbija u 2016. biti među prvih 30 zemalja na Duing biznis listi o uslovima poslovanja. "“Neću da budem pesimista kao premijer Aleksandar Vučić (koji je rekao da uočekuje da Srbije bude među prvih 45 zemalja) i očekujem da budemo u 2016. među prvih 30, jer je to za Srbiju sasvim moguće”", rekla je Mihajlović na predstavljanju Sive knjige NALED-a u Jugoslovenskoj kinoteci.

Kako je rekla, u 2015. Srbija je imala najbolji rang (59. mesto) u poslednjih devet godina, ali da ne treba ni time da budemo zadovoljni. Ona je naglasila da je Srbija prošle godine počela da primenjuje novi Zakon o planiranju i izgradnji i u 2016. da izdaje elektronske građevinske dozvole dodajući da je sasvim realno da se nađemo među prvih 30 zemalja.

Mihajlović je napomenula da su pojedine zemlje u regionu (Makedonija) I mnogo bolje rangirane na toj listi Svetske banke. Ona je istakla da Srbija ima političku stabilnost bez koje nema ni razvoja, kao I da imamo vredne ljude na republičkom I lokalnom nivou. Mihajlović je rekla da je sa uvođenjem elektronskih građeivnskih dozvola postignut veliki uspeh, ali da je to tek početak I das u sledeći koraci za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja I infrastrukre puna primena usvojenih zakona o konverziji zemljišta,, državnom premeru I katastru, ozakonjenju I drugih.

O rastu

Vučić ocenio je danas da je Srbija ušla u period dinamičnog rasta i da ne zna kakvo čudo može da se desi u regionu ili svetu da bi se to zaustavilo. "Do 2020. Srbija neće biti u recesiji", poručio je premijer na skupu, koji je organizovao NALED, a koji je bio posvećen nastavku privrednih reformi. Ključni problemi privrede Srbije koje će vlada rešavati u narednom periodu su, rekao je, nedovoljan preduzetnički duh, preduzeća koja uživaju zaštitu države i siva ekonomija. Ostalo je još deset preduzeća, koja su pod zaštitom države, koja su trošila po 60, 70, 80 miliona evra za subvencije, naveo je Vučić, i dodao da su najveći problemi Bor i Resavica, ali i primetio da "ne možemo ljude iz tog dela Srbije da ostavimo bez posla". "Sada smo za pomoć tim firmama ostavili četiri miliona evra na godišnjem nivou, trebalo bi da to svedemo na dva, što je veliki pomak za našu zemlju", ocenio je premijer.

On je dodao i da je važno da uz privatizaciju nastavimo s restrukturiranjem javnih preduzeća, da usvojimlo poslovne planove EPS, s kojim su saglasni i SB i MMF, i da radimo restrukturitranje Srbijagasa.

Udovički: Broj novih preduzetnika veći za 22 odsto

Potpredsednica vlade Kori Udovički izjavila je danas da će puna primena Zakona o inspekcijskom nadzoru početi krajem aprila, a da je do sada rezultat takav da je u poslednjih pet meseci 2015. broj novoregistrovanih preduzetnika za petinu veći nego u istom periodu 2014. godine. Udovički je, govoreći na IX godišnjoj konferenciji NALEDA na kojoj je pedstavljena Siva knjiga "Ekonomske reforme u Srbiji i ko stoji iza njih”, precizirala da je broj onij koji su pokrenuli legalan posao u pomenutom periodu veći za 22 odsto. Prema njenim rečima, do toga je doveo povećan inspekcijski nadzor, te je za četiri meseca, sprovedeno više od 110.000 inspekcijskih nadzora i utvrđeno je više od 3.000 neregistrovanih subjekata. Inspekcije su, ukazala je, dobile mogućnost da sprovode nadzor u stambenom prostoru koji se često koristi kao poslovni, i po nalogu suda je sprovedeno 56 uviđaja, dok je uz zahtev ili pristanak vlasnika ili zakupca urađeno 82 uviđaja.

Vučić: Dinar najčvršća valuta u regionu

Vučić je naglasio da je dinar najčvršća valuta u regionu i da je potpuno stabilan. Vučić je, u izjavi novinarima, negirao da se radi o nekakvom istorijskom padu kursa dinara. "Pre osam do devet meseci kurs je bio 122,9, a pre tri i po godine 117,5 do 118. Za to vreme nikada nismo imali nižu stopu inflacije. Finansijski sektor je potpuno stabilan, ali postoji veća ponuda dinara. To rade NIS, i neka druga preduzeća, koja uzimaju neke druge valute. To je sezonski poremećaj, koji se dešava svake godine krajem decembra i u januaru", objasnio je premijer. On je podvukao da nikakvih probelma sa dinarom nema, niti će btii. "Dinar je u regionu najčvršća valuta, sa najnižom stopom inflacije i potpuno je stabilan", zaključio je Vučić.

Glavne preporuke za razvoj e-uprave

Ukidanje parafiskalnih nameta i formiranje registra taksi i naknada, razvoj e-uprave i pojednostavljivanje procedure za porodiljsku naknadu, ključne su preporuke privrede za smanjenje birokratije u 2016. ponuđene Vladi Srbije u novom, osmom izdanju NALED-ove Sive knjige. U Sivoj knjizi koja donosi 100 predloga za eliminisanje suvišne administracije i unapređenje zakonskog okvira za poslovanje, među ključnim predlozima su dalja implementacija elektronskih dozvola, smanjivanje poreza i doprinosa na najniže zarade, rečeno je na IX godišnjoj konferenciji „Reforme u Srbiji i nova ekonomska agenda“. Konferencija je održana u Jugoslovenskoj kinoteci, u prisustvu premijera i ministara, privrednih lidera, gradonačelnika, predstavnika parlamenta i međunarodne zajednice.

O RTB Bor

Vučić je izrazio nadu da će za RTB Bor biti pronađeno rešenje, te da se nada podršci MMF. "Ne možžemo da zatvorimo to preduzeće, jer bi to značilo kolaps istočne Srbije", rekao je premijer novinarima. On je objasnio da je veliki problem pad cene bakra sa 9.500 na 4.150 dolara po toni. "Za nas je to katastrofa", konstatovao je Vučić i dodao da je tim konultantske kuće „Mekinsi“ započeo izradu "dijagnostike". On je ukazao da su najmoćnije kompanije širom sveta zbog situacije na tržištu bile prinuđene da zatvore rudnike, pa čak i one sa kojima je razgovarano o RTB Bor. „Ne možemo da ga zatvorimo, jer Bor, Kladovo, Negotin Majdanpek, ali i opštine timočkog okruga, kao i pomoravskog i braničevskog okruga ne mogu da prežive".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track