PREOKRET ZA HRVATSKOG GIGANTA: Rusi preuzimaju Agrokor!
Foto: Printscreen YT

Rusi za sada neće preuzimaje

PREOKRET ZA HRVATSKOG GIGANTA: Rusi preuzimaju Agrokor!

InfoBiz -

Sberbank i drugi glavni poverioci hrvatskog koncerna Agrokora naći će se kako bi razmotrili postavljanje svojih predstavnika u upravljačka tela Agrokora, izjavio je za agenciju Bloomberg Maksim Poletajev, prvi zamenik direktora Sberbanka.

Poverici zahtevaju kontrolu trenutnih operacija i žele da dobiju mogućnost "promptno reagovati na promene'.

"Želimo da napravimo strukturu unutar zakonskih okvira, a koja bi zadovoljila glavne poverioce", pojasnio je Poletajev.Glavni akcionari potvrdili su da su spremni da razgovaraju o predlozima, navodi Bloomberg.

Potom dodaju da Sberbank i ostali glavni poverioci pripremaju plan za likvidnost Agrokora u sledeća tri meseca, koji bi trebao biti odobren do utorka.

"Još ne mogu da procenim koliko će dodatnog novca biti potrebno, ali pretpostavljam da bi cifra mogla biti značajno smanjena nakon razgovora sa glavnim dobavljačima i kreditorima, rekao je Poletajev.

Sberbank je angažovao uglednu revizorsku kuću Deloit kako bi dala svoju procenu poslovnog plana koji se priprema, ali i procenu svake operativne kompanije unutar koncerna kao i grupe u celini.

"Želimo shvatiti zašto je kompanija sa tako stabilnim rezultatima i rastom koji je imala u prošlosti dovedena u krizu likvidnosti, zašto je kršila ugovore i imala problema sa dobavljačima", kazao je Poletajev.

"Najhitniji problem je likvidnost, a čim ga rešimo, Sberbank će biti spreman da razmotriti mogućnost dugoročnog restrukturiranja duga Agrokor grupe, dodao je ruski bankar.

"Verojatno će biti razumno da se proda neka imovinu koja nije deo osnovnog biznisa i istovremeno da krenu u potragu za investitorom sa velikim iskustvom u industriji, koji bi bio prihvatljiv poveriocima kao i trenutnim akcionarima. Sberbank je spreman biti Agrokorov savetnik u toj potrazi, zaključio je Poletajev.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track