PREPOLOVLJEN PDV: Briket i pelet jeftiniji deset odsto?
Foto: Shutterstock

Dobra vest usred zime

PREPOLOVLJEN PDV: Briket i pelet jeftiniji deset odsto?

InfoBiz -

Zbog smanjenja PDV-a sa 20 na deset odsto na briket i pelet trebalo bi očekivati pojeftinjenje ovog energenta koji koriste građani i privreda.

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da je zahvaljujući inicijativi koju je pokrenula smanjena stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 20 na deset odsto na briket i pelet.

U posebnu stopu PDV od deset odsto od ranije je ogrevno drvo, a sada su osim briketa i peleta uključeni i drugi proizvodi od drvne biomase dobijeni aglomeracijom strugotine, piljevine, iverja i drugih ostataka. Od ranije je PDV na ogrevno drvo deset odsto.

"Ovo bi trebalo da znači niže cene briketa i peleta, za tih deset odsto koliko je niži porez. Ideja je i bila da se podstakne potrošnja tog domaćeg obnovljivog goriva", rekao je za Kurir Ljubinko Savić, zamenik sekretara Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS.

On je naglasio da je korist od ove izmene vidljiva i kroz zapošljavanje radne snage na sakupljanju ostataka biomase, posebno socijalno osetljivih kategorija i stanovništva u ruralnim sredinama koje su bogate ovim energentom.

Savić kaže da je ranije, zbog nepostojanja tržišta, izvoženo 80 do 85 odsto proizvodnje i da se sad očekuje da će se situacija promeniti u korist domaćeg tržišta.

Regulisanjem tržišta biomase, prema njegovim rečima, ostvaruju se i nacionalni ciljevi u okviru preuzetih međunarodnih obaveza za veće učešće obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije od 20 odsto u 2020. godini i smanjenja efekata staklene bašte.

Predlog PKS o smanjenju PDV-a, koji je pokrenut na zahtev privrednika uspešno je realizovan usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u krajem prošle godine.

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) BESPLATNI STRUJA I GAS: Ako zarađujete manje od 32.000 i trošite manje od 1.625 kWh

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track