Privreda će dobiti pomoć
Foto: Dragana Udovičić

Sertić o poskupljenju

Privreda će dobiti pomoć

InfoBiz -
Ako se cena struje poveća, država će to nivelisati merama za podizanje konkurentnosti srpske privrede

BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić ocenio je da svako poskupljenje struje utiče na privredu, ali da treba biti svestan da je „Elektroprivreda Srbije“ jedan od najvažnijih nosilaca ekonomske aktivnosti.U slučaju povećanja cene struje, država će, kako je rekao, to nivelisati merama za podizanje konkurentnosti privrede.

Balansirane mere

- Taj deo će se raditi balansiranim merama koje treba da budu sprovedene u narednom periodu. U tom delu ćemo podržavati i na određeni način tretirati kompanije koje budu imale veće troškove da svojom drugom vrstom konkurentnosti i smanjivanjem troškova i njihove cene usluga i robe ne porastu - istakao je Sertić.On je kazao da Srbija svakako treba da podigne konkurentnost privrede zbog EU, s obzirom na to da su vrlo često kompanije koje dolaze iz EU u Srbiju i sada konkurentnije uprkos tome što mi imamo jeftinije energente.Sertić je posle razgovora s ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem najavio da će do kraja marta biti izrađen akcioni plan za realizaciju projekta Podrinje, koji će unaprediti život u ukupno 30 opština sa 1,3 miliona stanovnika Srbije i Republike Srpske.Ovaj projekat obuhvata po 15 opština iz Srbije i RS i predviđa zajedničke aktivnosti u sedam oblasti - infrastrukturu, poljoprivredu, turizam, energetiku, zaštitu životne sredine, zdravstvo i kulturu. U okviru projekta predviđena je, na primer, izgradnja novog mosta preko Drine između Ljubovije i Bratunca, kao i više hidroelektrana na Drini.

Regionalna saradnja

- U okviru programa Podrinje ne pričamo samo o investicionim projektima već i o saradnji u okviru zakonskih rešenja, međugraničnom prometu robe i usluga i podzakonskim aktima koje možemo da promenimo kako bi taj protok bio brži i jednostavniji - rekao je Sertić i dodao da su Srbija i RS prošle godine imale ukupnu ekonomsku razmenu vrednu 600 miliona evra.(S. Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track