PRIVREDNA KOMORA: Ruski gigant Kronštat oživljava srpsku industriju
Foto: Nebojša Mandić

Posao za metalce

PRIVREDNA KOMORA: Ruski gigant Kronštat oživljava srpsku industriju

InfoBiz -
Ruska kompanija Kronštad, specijalizovana za proizvodnju savremene industrijske opreme zainteresovana je da poveća saradnju sa srpskim preduzećima.

Kronštad je ruska kompanija sa sedištem u Sankt Peterburgu i sa predstavništvima u SAD, Nemačkoj i Kini, a planiraju da otvore i predstavništvo u Srbiji.

Postoji već 20 godina i specijalizovana je za proizvodnju savremene industrijske opreme za energetiku, naftnu i gasnu industriju, brodogradnju, hemijsku, građevinsku i rudarstvo, istakli su predstavnici te firme u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Ta kompanija je specijalizovana za izvoz različitih vrsta opreme u svim tim granama privrede, a njihov glavni proizvod su pumpe, koje čine 20 do 50 odsto ukupnog izvoza Kronštada.

"To su pumpe za pretakanje svih vrsta tečnosti i gasa, koje isporučuju i rudnicima i kopovima, pumpe za pratakanje tehničke i vode za piće, uključujući i agresivne materije i naftne derivate", istaknuto je na prezentaciji.

Deo proizvodnog programa Kronštada su i izmenjivači toplote, armature i kuglične slavine, a bave se i remontom brodova.

Specifičnost te kompanije je što proizvodi po konkretnoj narudžbini. Najveći broj zaposlenih u Kronštadu su tehnički stručnjaci i inženjeri.

Predstavnici Naftne industrije Srbije (NIS) izrazili su na sastanku u PKS-u zainteresovanost za saradnju sa ruskim Kronštadom, posebno u oblasti kompresora i pumpi i naglasili da već imaju konkretne predloge za saradnju.

Sekretar Udruženja za metalsku i elektroindustriju PKS-a Ljubisa Obradović pozvao je kompaniju Kronštad da pomogne oživljavanje industrije u Srbiji, jer je industrijalizacija streteški važna za Srbiju.

On je izrazio očekivanje da će ta ruska kompanija pronaći poslovne partnere u Srbiji.

"Srpske kompanije iz oblasti nafte, gasa i građevinarstva već imaju višegodišnju uspešnu saradnju sa Kronštadom, a cilj je uspostavljanje što bolje saradnje u budućnosti", istakao je Veljko Jovanović iz PKS-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track