Programer zaradi kao 10 turističkih vodiča!

Evo kome se isplate obrazovanje i rad čak i u Srbiji

Programer zaradi kao 10 turističkih vodiča!

InfoBiz -
Tur-operateri imali su najmanje plate u 2015, a pored njih na lestvici najnižih primanja su i radnici u proizvodnji odeće i nameštaja. Najbolje su prihodovali radnici IT industrije, inženjeri i savetnici

BEOGRAD - Da bi zaradili jednu prosečnu platu programera od 168.000 dinara, zaposleni u turističkim agencijama morali su u 2015. godini da rade skoro celu godinu, tačnije deset meseci, jer su njihova mesečna primanja lane iznosila samo 16.800 dinara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.Plate zaposlenih u turističkim agencijama u odnosu na prošlu godinu smanjene su za skoro 6.000 dinara. Zbog toga su oni zauzeli prvo mesto po najnižim prosečnim primanjima u Srbiji prošle godine i tako prestigli one koji iznajmljuju motorna vozila ili rade u proizvodnji odeće ili nameštaja, čije zarade nisu bitnije menjane prošle godine u odnosu na prethodnu i iznose od 23.000 do 26.500 dinara.Svetlana P., koja je donedavno radila u jednoj beogradskoj turističkoj agenciji, kaže za Kurir da su zarade tur-operatera znatno ispod prave platežne moći vlasnika agencija.Izgovori- Turističke agencije nisu tako loše poslovale prošle godine da bi plate bile toliko niže. Ljudi imaju manje para, to je tačno, ali i dalje dosta putuju, posebno leti. Kriza je bila izgovor vlasnicima agencija da nam dodatno smanje platu - navodi ona i dodaje da je prošle godine zarađivala nešto više od 20.000 dinara.Na prvom mestu po najvećim prosečnim platama i dalje su programeri, a na drugo su isplivali inženjeri koji se bave geološkim istraživanjima mineralnih sirovina, među kojima su razni metali, nafta, gas... Njihova plata u 2014. godini bila je oko 127.000 dinara, a u prošloj je dostigla 151.000.Programer Željko I., koji radi na održavanju sistema više kompanija u Beogradu, kaže za Kurir da plate u ovoj branši ponekad izgledaju neverovatno kada se uporede s drugima, ali da je to posledica ponude i potražnje na tržištu.- O tome bi mladi trebalo da razmišljaju kad biraju zanimanje - dodaje on.

Zlato i jadaritRast plata zaposlenih u geološkim istraživanjima može se objasniti sve većim ulaganjima svetski poznatih kompanija poslednjih godina. Srbija trenutno ima sto istražnih polja na kojima rade „Friport“, „Rio tinto“ i još nekoliko kompanija iz Kanade. Strane kompanije u geološka istraživanja bakra, cinka, jadarita, srebra, zlata ulažu od deset do sto miliona dolara godišnje.Ministarstvo rudarstva i energetike je krajem prošle godine saopštilo da su ohrabrujući dosadašnji rezultati istraživanja zlata na Čukaru Peki u istočnoj Srbiji, ali i jadarita u Jadarskom basenu kod Loznice, iz koga se dobija litijum neophodan za proizvodnju baterija za savremene uređaje. Ako geološka istraživanja budu uspešna na obe lokacije, mogli bi da se otvore rudnici, ali i prerada.Inženjer geologije Milan V. kaže da su plate inženjera koji se bave geološkim istraživanjima i veće od prosečnih - 150.000.- Reč je o velikim investicijama, pa strane firme ne žele da naprave grešku - ističe on.

Branislav ČanakNEUREĐENO TRŽIŠTE RADARaspon između najviše i najniže plate od jedan prema deset, prema rečima Branislava Čanka, predsednika Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, dokaz je neuređenog tržišta rada u Srbiji. Uređeno tržište, dodaje, pegla velike razlike.- Programeri rade za izvoz, pa su njihovi poslodavci pod pritiskom da posao urade kvalitetno i na vreme, zbog čega moraju da ih plate. Domaći poslodavci, pa i ovi u sektoru turizma, pod negativnim su pritiskom krize i brojnih državnih nameta, pa rešenje nalaze u smanjenju plata - smatra Čanak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track