PROPAST ŠABAČKOG TAJKUNA: Bogićević ostaje bez Guče i Zajače
Foto: Zorana Jevtić, Think

Drma se imperija

PROPAST ŠABAČKOG TAJKUNA: Bogićević ostaje bez Guče i Zajače

InfoBiz -
Industrijski kombinat i rudnici oglašeni za prodaju iz stečaja, a od toga će se namiriti delić dugova prema Svetskoj banci, domaćim bankama, Poreskoj i radnicima

BEOGRAD - Imperiju šabačkog tajkuna Miroslava Bogićevića, koji je optužen da je državu oštetio za 3,9 milijardi dinara, poverioci polako prodaju na dobošu. Juče su otvorene ponude za Industrijski kombinat „Guča“, a započeta je prodaja „Rudnika i topionice Zajača“.Firme se prodaju iz stečaja koji je pokrenula Međunarodna finansijska institucija (IFC), deo Svetske banke, sa sedištem u Vašingtonu. IFC je to uradio zbog nevraćenih kredita od 70 i 120 miliona evra datih zajedno s drugim srpskim bankama - Intezom, Komercijalnom i Čačanskom. Bogićević je unapred pripremljenim planovima reorganizacije pokušao da spreči rasprodaju, ali nije uspeo.Ipak, poverioci nemaju mnogo razloga za radost jer teško da će namiriti svoja potraživanja iz prodaje dve firme. Za kupovinu „Guče“ juče je stigla samo jedna ponuda - užičke firme „Oleks“. Potencijalni kupac ponudio je oko tri miliona evra, što je duplo manje od procenjene vrednosti firme od oko 6,7 miliona evra. Kombinat s jemstvima duguje oko 145 miliona evra, a bez njih 29.Inače, Bogićević je „Guču“ kupio za milion evra 2006, a stečaj je uveden sredinom prošle godine, kada je bez posla ostalo oko 300 radnika.

Aco Milošević, stečajni upravnik Industrijskog kombinata „Guča“, kaže za Kurir da će tražiti saglasnost Odbora poverilaca za sklapanje ugovora. U Odboru su predstavnici IFC, tri banke, Pireus rent, Poreska uprava i bivši zaposleni.- Potraživanja poverilaca su veća od procenjene vrednosti ove kompanije - navodi on.Juče je objavljen i oglas za prodaju „Rudnika i topionice Zajača“ po početnoj ceni od 200 miliona dinara, a 10 najvećih poverilaca potražuje oko 50 miliona dinara. Bogićević je ovu firmu kupio 2006. za oko 600.000 evra. Upućeni kažu da firma ne vredi mnogo.- Bogićević je samo topio akumulatore u livnici. Rudnik nema rudu, moguće je da ima nekih zaliha u okolini, ali su potrebna istraživanja - kaže sagovornik Kurira iz rudarskih krugova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track