PROTEST AKCIONARA BIP-A: Ministarstvo odgovara - pitajte bivše šefove
Foto: Marina Lopičić

Okončati stečaj

PROTEST AKCIONARA BIP-A: Ministarstvo odgovara - pitajte bivše šefove

InfoBiz -
Akcionari i nekadašnji radnici BIP-a, okupljeni pred kapijama tog preduzeća kod Mostarske petlje, zatražili su i smenu ministra privrede Željka Sertića, direktorke Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i stečajnog upravnika BIP-a

BEOGRAD - Bivši radnici i akcionari Beogradske industrije piva (BIP) protestvovali su danas sa zahtevom da Vlada Srbije okonča stečajni postupak tog preduzeća, a Ministarstvo privrede odgovara da je BIP godinama poslovao sa ogromnim gubicima i da sva pitanja u vezi sa "nestankom milijardi iz BIP-a" treba da postave tadašnjem rukovodstvu.

Akcionari i nekadašnji radnici BIP-a, okupljeni pred kapijama tog preduzeća kod Mostarske petlje, zatražili su i smenu ministra privrede Željka Sertića, direktorke Agencije za licenciranje stečajnih upravnika i stečajnog upravnika BIP-a , koje su optužili da su namernim i nezakonitim guranjem BIP-a u stečaj i bankrotstvo doveli do toga da više od 5.000 akcionara i država Srbija ostanu bez svojih akcija.

Foto: Maria Lopičić
Foto: Maria Lopičić

Radnici su poručili i da će se sastati sa advokatskim timom u vezi sa pokretanjem sudskog postupka i podnošenja tužbe koja će biti bazirana na tvrdnji da su cene akcija namerno i svesno obarane.

Ministarstvo privrede odgovorilo je na protest podacima da je BIP godinama poslovao sa ogromnim gubicima i da je država, samo u dva navrata, otpisala toj firmi gotovo 4,5 milijarde dinara duga.

"Uprkos tome AD BIP je na kraju poslovne 2014. iskazao gubitak od 550 miliona dinara, a kumulativne obaveze BIP-a zaključno sa septembrom 2015. iznose novih 2,5 milijarde", piše u saopštenju resornog ministarstva.

Kako je navedeno, država godinama pokušava da „ubrizgavanjem" novca građana Srbije pomogne BIP-u, kako bi postalo preduzeće koje tržišno posluje, a danas je situacija takva da je oprema u BIP-u starija od 40 godina, stepen produktivnosti u odnosu na konkurenciju 13 puta niži, a ukupno učešće na tržištu prodaje piva zanemarljivo.

Ministarstvo ponovo ističe da se socijalni mir više neće kupovati bacanjem novca „u bunare bez dna", odnosno u preduzeća koja ne mogu samostalno da posluju.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Zainteresovani manjinski akcionari, poručuje ministarstvo, sva pitanja u vezi sa nestajanjem milijardi dinara iz BIP-a, a koje očigledno nisu upotrebljena u povećanje proizvodnje, produktivnosti, ni konkurentnosti, trebalo bi da postave bivšim rukovodiocima te firme, sa kojima su godinama „rame uz rame" sarađivali.

Ministarstvo je, u saopštenju, zapitalo zašto ovaj deo akcionara nije protestovao dok je trajalo razaranje BIP-a?

"Mi smo, potpuno suprotno dugogodišnjem nedomaćinskom poslovanju unutar BIP-a, preko nadležnih institucija, pokrenulo inicijativu za vraćanje vlasništva nad izgubljenim zemljištem BIP-a u Knez Danilovoj ulici. Pored toga, sva saznanja o manipulativnim radnjama u BIP-u upućena su nadležnim organima na proveru", navode iz ministarstva konstatujući da se BIP nalazi u predstečajnom postupku i da je trenutno u isključivoj nadležnosti sudova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track