PROTOKOL O SARADNJI PKS I UNIVERZITETA: Da se naučni razultati koriste, a studenti lakše zaposle
Foto: :tanjug/dragan Kujundžić

Bolja komunikacija nauke i privrede

PROTOKOL O SARADNJI PKS I UNIVERZITETA: Da se naučni razultati koriste, a studenti lakše zaposle

InfoBiz -

BEOGRAD - U Srbiji je neophodna bolja komunikacija nauke i privrede kako bi privreda bolje iskoristila naučni potencijal, a naučno-istrazivački rad izašao iz okvira uske akademske zajednice, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je, nakon potpisivanja Protokola o dugoročnoj, stručnoj, naučnoj i poslovnoj saradnji između Privredne komore Srbije i Univerziteta u Beogradu, rekao da akademska zajednica treba da se usmerava ka traženju konkretnih rešenja za privredne probleme.

"Naučno-istraživaćke institucije na tržištu ostvaruju tek oko četvrtinu ukupnih sredstava što je znatno ispod proseka EU koji je oko 63 odsto", rekao je Čadež.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Čadež je dodao i da na neformalnom nivou kompanije već sprovode programe praksi, ali da će se broj kompanija koje edukuju studente povećati ako se stvore formalni uslovi i regulatorni okvir.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbašarević rekao je da je misija Univerziteta u Beogradu obrazovanje, istraživanje i prenošenje znanja iz akademske sredine ka neakademskim sredinama, privredi i društvu u celini.

On je istakao da veze između nauke i privrede treba da budu čvršće, kako bi rezultati naučno-istraživaćog rada bili bolje iskorišćeni, a studenti bili obučeni da se odmah uključe u rad kompanija.

U ovom cilju osnovani su poslovno-tehnički inkubatori i Centar za transfer tehnologije, koji pomažu transfer znanja i tehnologija ka privredi sa idejom boljeg privrednog iskorišćavanja rezultata naučno-istarživačkog rada što treba da doprinese stvaranju uslova za bolji ekonomski razvoj i veću konkurentnost naših kompanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track