RAMPA: Albanija ograničila uvoz lekova Galenike i Hemofarma
Foto: Beta Ap

Veliki finansijski minus

RAMPA: Albanija ograničila uvoz lekova Galenike i Hemofarma

InfoBiz -
To je veliki finasijski minus. Srbija neće dozvoliti da Albanija nama uvede pravila koja će uništiti deo proizvodnje naše privrede, a da ona ostane bez implikacija sa naše strane, kazao je ministar Sertić

BEOGRAD - Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je danas da je Albanija početkom septembra donela zakon kojim je ograničila uvoz lekova i medikamenata, čime je to tržište zatvorila za 110 preparata Galenike i Hemofarma koji se tamo plasiraju.

On je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na sastanak o unapređenju izvoza srpske privrede kazao da je ta albanska odluka u suprotnosti sa svim sporazumima i protokolima koje su potpisale Srbija i Albanija."To je veliki finasijski minus. Srbija neće dozvoliti da Albanija nama uvede pravila koja će uništiti deo proizvodnje naše privrede, a da ona ostane bez implikacija sa naše strane", kazao je Sertić i dodao da je on na ovaj problem ukazao i prilikom boravka albanskog premijera u Srbiji.

On je naglasio da se vrlo često u okviru CEFTE dešavaju slični problemi, potsetivši i na slučaj koji je Srbija imala sa Makedonijom prošle godine oko žitarica, kao i ovogodišnji sa BiH oko pivarske industrije.Prema rečima Sertića, sve ove probleme mora država da rešava a zadatak kompanija iz Srbije je da budu kvalitetnije.

"Jačanjem privrede i ekonomske baze, kao i čišćenjima u sivoj ekonomiji, mi jačamo i kapacitete države", naglasio je Sertić.Vršilac dužnosti predsednika PKS-a Milivoje Miletić kazao je da su realnom sektoru Srbije potrebne investicije i reforme potsetivši da je produktivnost srpske privrede dva puta manja nego u zemljama Evropske unije.On je dodao da bez rasta investicija nema ni rasta produktivnosti, kao i da su investicije "preko potrebne za primarnu proizvodnju".

Prema njegovim rečima, privrednici zbog skupog kapitala na tržištu, treba što više da se okrenu javno-privatnom partnerstvu kao rešenju za obezbeđenje kapitala i povećanje rasta.Miletić je potsetio da se do 2008. razvoj privrede Srbije bazirao na potrošnji uglavnom iz privatizacionih prihoda i da je tri četvrtine od ukupnih investicija bilo usmereno u bankarski sektor i sektor nekretnina.Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević kazao je da je razmena Srbije sa inostranstvom u prošloj godini bila nešto veća od 26 milijardi evra, a da je u prvih osam meseci izvoz iz Srbije smanjen za 13 odsto.On je naveo i da je ukupna pokrivenost uvoza izvozom u 2014. godini smanjena sa 78 odsto kolika je bila 2013. što je bilo rekordno, na 71,5 odsto.

Prema njegovim rečima, najveći spoljnotrgovinski partner Srbije je EU i da će zbog krize koja je zadesila te zemlje Srbija imati velikih problema jer se tražnja na tim tržištima smanjuje.On je naveo da će u narednom period Srbija više raditi na privlačenju investicija na koje treba da se gleda kao na "svež kapital".Privrednici su na danajšnjem skupu u PKS-u ukazali da je veliki problem koji opterećuje njihov rad i izvoz Zakon o privrednim društvima i da su zbog različitih tumačenja ugroženi većinski akcionari, kao i da konkurentnost, na kojoj svi insisttiraju ne može da se jača kada u državi postoje "nakaradni zakoni".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track