RASIPNICI: Devet opština bez pokrića spiskale 1,7 milijardi dinara!
Foto: Marina Lopicic

Ogromne nepravilnosti

RASIPNICI: Devet opština bez pokrića spiskale 1,7 milijardi dinara!

InfoBiz -
Vrbas, Aleksinac, Veliko Gradište i Žitorađa rekorderi u arčenju novca poreskih obveznika Srbije

BEOGRAD - Samo devet opština u 2013. godini bez osnova, nezakonito ili nepravilno potrošilo je oko 1,7 milijardi dinara tako što je povećavalo plate činovnicima, angažovalo firme bez tendera ili plaćalo obaveze bez propisane dokumentacije i javnog konkursa.Ovo je pokazao poslednji izveštaj Državne revizorske institucije.U Vrbasu je vlast nezakonito isplatila 489 miliona dinara, od čega je Centar za fizičku kulturu „Drago Jovović“ dobio 52 miliona. Opština je bez javnog poziva isplatila skoro devet miliona dinara, i to milion za savetovanje predsednika opštine u vezi sa problemima zdravstva i socijalne politike. Činovnicima je neosnovano isplaćeno 22 miliona.

Foto: www.sns-aleksinac.org
Foto: www.sns-aleksinac.org

UslugeOpština Aleksinac je bez osnova platila 275 miliona dinara. Na lični tekući račun šefa računovodstva Centra za kulturu i umetnost prenela je 1,7 miliona, a bez raspisivanja tendera dodeljeni su poslovi vredni 168 miliona, pa je na ime informisanja i reprezentacije isplaćeno 1,5 miliona. Takođe, zaposleni u Opštini dobili su 9,4 miliona više na ime stimulacija i nezakonito uvećanih koeficijenata.Uprava Velikog Gradišta potrošila je 227.000 na tablet računare, 614.000 dobile su političke stranke, a 3,9 miliona završilo je u džepu savetnika predsednika za uniforme i gorivo policiji, za sportske klubove. Opština je, takođe, bez validne dokumentacije platila 1,2 miliona za medijske usluge, a 4,7 miliona za popravke mesnim zajednicama. Vlast je u Boru bez osnova platila rashode od 132 miliona dinara, od čega je zaposlenima dala 16,1 milion, a firmama bez tendera dodelila poslove krpljenja rupa i isporuke IT opreme - vredne 39,3 miliona. Nova Crnja je bez javnih nabavki platila rashode od 42 miliona, i to advokatske i ugostiteljske usluge, kupovinu goriva, vozače. Samo činovnici su dobili 30 miliona.

ReprezentacijaŽitorađa je bez osnova platila 1,1 milion za troškove za mobilni telefon, za reprezentaciju 1,4 miliona, za benzin 1,7 miliona. Tendera nije bilo prilikom plaćanja usluga vrednih 78 miliona. Opština Rača isplatila je 35,4 miliona dinara bez validne dokumentacije. Od toga je plaćeno 167.000 za smeštaj na službenom putu u inostranstvo, a 316.000 za usluge informisanja javnosti.

ČinjenicePREKRŠAJI OPŠTINA- isplaćivali zarade, dodatke, naknade suprotno propisima- preuzimali i plaćali rashode nezakonito- preuzimali i plaćali rashode bez validne dokumentacije- preuzimali i plaćali rashode bez internog akta i konkursa- kršili Zakon o javnim nabavkama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track