RAZVOJNA POMOĆ: Srbiji od SAD 9 MILIONA DOLARA
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Potpisani amandmani na sporazum

RAZVOJNA POMOĆ: Srbiji od SAD 9 MILIONA DOLARA

InfoBiz -

BEOGRAD - Srbija i Sjedinjene Američke države (SAD) potpisale su danas amandmane na sporazume za bolje funkcionisanje državne uprave i konkurentniju tržišnu ekonomiji, kojima Srbija dobija dodatnih 9,1 miliona dolara razvojne pomoći.

Za bolje funkconisanje državne uprave dobiće 4,45 miliona dolara, a za konkurentniju tržišnu ekonomiju namenjeno je 4,64 miliona dolara.

Cilj je nastavak aktuelnih programa i projekata koje u Srbiji realizuje Američka agencija za međunarodni razvoj, ali i pokretanje novih u okviru razvojne saradnje između Srbije i SAD.

Amandmane su potpisali ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Aza El-Abd.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Joksimović je rekla da je važno da građani znaju da su SAD jedan od najvećih bilateralnih donatora u procesu podrške reformama u Srbiji.

"Od 2001. godine SAD su sa oko 750 miliona dolara bespovratne pomoći podržale Srbiju", navela je ona.

Joksimović je istakla da su sva sredstva do sada upotrebljena na transparentan, jasan i efikasan način.

Prema njenim rečima, evropske integracije su najbolji mehanizam i instrument razvoja Srbije.

U procesu evrpskih integracija, kako je navela, cilj treba da bude smanjenje razlika između različitih delova Srbije, kao i da svaki deo zemlje oseti korist.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da će SAD sa ovim novcem pomoći srpskoj privredi da bude konkurentnija, ojača vladavinu prava i da državna uprava bude efikasnija.

Skat je podsetio da je dosadašnja pomoć USAID u Srbiji pomogla lakše dobijanje građevinskih dozvola, što je doprinelo većoj aktivnosti u građevinarstvu i otvaranju više radnih mesta u građevinskoj industriji.

On je naveo da je Srbija jedna od 10 zemalja koje su najviše napredovale na Duing biznis listi Svetske banke.

Podsetio je da su zahvaljujući podršci USAID obnovljeni prekršajni sudovi u Srbiji, pa je u nekima od njih smanjen broj starih predmeta i do 80 odsto.

"Uvedena je e-uprava u 83 opštine u Srbiji, a pomogli smo da se izradi nacrt i sprovede prvi Zakon o zaštiti uzbunjivača", rekao je Skat.

Prema njegovim rečima, pomogli su i malim privrednicima i preduzetnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track