REGION USPEHA Vučić: Ulažite na Kosovu, država Srbija daće vam pogodnosti
Foto: Tanjug Zoran žestić

Okrugli sto u Palati Srbija

REGION USPEHA Vučić: Ulažite na Kosovu, država Srbija daće vam pogodnosti

InfoBiz -
Premijer je poručio i da je politika države snažna ekonomija kao i da je država jaka onoliko koliko je ekonomski snažna
1 / 4 Foto: Tanjug Zoran žestić

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas privrednike da ulažu na Kosovu i Metohiji.

On je poručio i da će država Srbija dati značajne pogodnosti kad je reč o porezima i doprinosima za sve one koji invesitraju u taj deo Srbije.

Vučić je na okruglom stolu “Region uspeha” u Palati Srbija poručio da je politika države snažna ekonomija i da je država jaka onoliko koliko je ekonomski snažna. “Mi smo preduzeli odlučne mere i ostvarili smo rezulate na osnovu kojih možemo da iizdvojimo deo sredstava za subvencionisanje novih radnih mesta na Kosovu I Metohiji”, rekao je Vučić.

On je privrednike na skupu pozvao da otvaraju "ćerke firme" na Kosovu i Metohiji u srpskim, ali i u albanskim sredinama i naveo da će se u naredna tri meseca naći najbolja rešenja za uspešno investiranje. On je pozvao privrednike da u tom periodu iznesu svoje konkretne predloge. Premijer je rekao da se svaki privrednik rukovodi profitom, ali da država želi da ih privuče da ulažu u nova radna mesta na Kosovu i Metohiju, jer će to doprineti boljem standard građana u tom delu zemlje, ali I privanicima doneti profit.

Okrugli sto, koji organizuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Ministarstvom privrede i Privrednom komorom Srbije, okupio je predstavnike vlade, privremenih institucija samouprave u Prištini, akademske zajednice, relevatnih strukovnih institucija, diplomatskog kora i civilnog društva, kao i privrednike i privredne asocijacije.

U uvodnom delu, učesnicima okruglog stola će se pored Vučića, obratiti i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadežž, saopšštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Po završšetku uvodnih obraćanja planiran je rad po tematskim sesijama - privreda, poljoprivreda I zaštitita životne sredine I rudarstvo I energetika, tokom kojih je predviđeno obraćanje ministara privrede Željka Setića, rudarstva i energetike Aleksandra Antića i predstavnika resornih ministarstava.

Okruglom stolu prisustvuju I ministar poljoprivrede Snežžana Bogosavljević-Boššković, pravde Nikola Selaković i ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović, kao i politički predstavnici Srba u pokrajinskoj vladi Branimir Stojanović, Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić i gradonačelnici na Kosovu i Metohiji.

ĐURIĆ: POSLUJTE NA KOSOVU ZBOG PROFITA, A NE PATRIOTIZMA

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da nije cilj države da pritiska privrednike da posluju na KiM iz političkih i patriotskih razloga, već bi oni, ulaganjem na tom području ostvarili profit, dok bi žitelji južne pokrajine dobili bolji život. Đurić je naveo da je ekonomska situacija na KiM katastrofalna i da posledica takve neodržive situacije može da bude masovno iseljavanje. “U to smo se uverili početkom ove godine, tokom poslednjeg migratornog talasa sa KiM”, objasnio je Djurić.

Projekat „Region uspeha" zasniva se na finansijskom interesu privrede i nema za cilj povratak u dirigovanu ekonomiju, naglasio je Đurić na istoimenom okruglom stolu koji se danas održava u Palati Srbija. On je rekao da će investitori sigurno postaviti pitanje sigurnosti ulaganja, budući da su među njima i oni koji su ranije imali neprijatna iskustva, jer su bili žrtve uzurpacije imovine, falsifikovanja robe... „Trajno rešenje, kojim bi njihovo nespokojstvo mogli da razvejemo još nemamo, jer najveći deo problema i rešenja leži u Prištini“, rekao je Djurić. Prema njegovim rečima, ukoliko svi žele da stvore minimalne uslove za razvoj tržišne ekonomije na tom području moramo sa privremenim institucijama samouprave u Prištini da obezbedimo garanciju nepovredivosti svojine i da otklonimo administrativne prepreke. “Srpske političke inicijative idu u tom pravcu, tako da je zaustavljanje privatizacije I ispitivanje zloupotreba u dosadašnjem procesu u većinski srpskim sredinamau sklopu koalicionog sporazuma Srpske liste i većinskih stranaka u Prištini”, rekao je Đurić. On je naveo današnju ekonomsku sliku na KiM čine gašenje privrednih aktivnosti, nerešena imovinska pitanja, nikakva kontrola kvaliteta, te nelojalna konkurencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track