REŠENJE NA VIDIKU: Danas otvaranje ponuda za Galeniku
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

U trci za udeo tri ponuđača

REŠENJE NA VIDIKU: Danas otvaranje ponuda za Galeniku

InfoBiz -

Da li su tri ponuđača, koja se utrkuju za 25 odsto udela u Galenici, ispravila manjkavosti u dokumentaciji, biće poznato danas kad budu ponovo otvorene njihove ponude, a ubrzo zatim Komisija nadležna za sprovođenje postupka strateškog partnerstva uputiće vladi predlog s kojom bi od tri kompanije trebalo ući u pregovore o partnerstvu.

To je potvrdio i pomoćnik ministra privrede Milun Trivunac koji je istakao da će 16. avgusta Komisija dobiti tačan izveštaj da li su svi ponuđači ispunili sve što je dodatno od njih traženo.

"U skladu sa tim, zatražićemo novu formalnu sednicu Komisije i, ako je sve u redu, krenućemo u otvaranje finasijskih ponuda. Zatim ćemo rangirati ponude, a potom uputiti predlog Vladi Srbije s kim da se stupi u pregovore. Posle je na vladi da izveštaj usvoji ili ne", rekao je Trivunac.

On je dodao da se, kad se to desi, formalno kreće u pregovore sa jednim izabranim ponuđačem, a to će se znati u nedelji nakon 17. avgusta.

Na tender su se javila tri ponuđača - Kadila farmasjutikals iz Indije, EMS iz Brazila i britansko ruski konzorcijum Frontier Farma- Petrovaks farm.

Upitan koji bi partner od pomenutih bio idealan, generalni direktor Galenike Nedeljko Pantić rekao je da je dobrodošao onaj partner koji će sačuvati broj zaposlenih, uložiti u modernizaciju postrojenja, održati i povećati proizvodnju lekova.

Profesor Ekonomskog fakulteta Blagoje Paunović ukazuje da je Galenika kompanija od nacionalnog značaja.

"Politikom cena koja je ranije vođena, specijalnim odnosom koji su imali distributeri lekova i svi ostali s jedne strane, Galenika je dovedena u prilično loše stanje. Zato bi strateški parter morao da da stratešku polugu", kaže Paunović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja