RTB Bor: U 2015. ćemo postati motor industrijskog razvoja Srbije

Završni radovi na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline

RTB Bor: U 2015. ćemo postati motor industrijskog razvoja Srbije

InfoBiz -
Biće to dan od istorijske važnosti za ovaj grad, građane Bora i meštane okolnih sela, ali i za celu Srbiju, rekao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB „Bor“

BOR - Izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“, najvećeg ekološkog i ekonomskog projekta na Balkanu, započeta 28. juna 2011, završava se ovih dana.- Očekivanja su i da borski basen već od sredine 2015. godine postane motor industrijskog razvoja Srbije, sa zalihama rude bakra vrednim oko 30 milijardi evra.

Nova fabrika sumporne kiseline
Nova fabrika sumporne kiseline

- Biće to dan od istorijske važnosti za ovaj grad, građane Bora i meštane okolnih sela, ali i za celu Srbiju - rekao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB „Bor“, ističući da su se tokom izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline suočavali s mnogo problema: - Dok je postojeća topionica radila i obezbeđivala prihod basenu, pored nje je nicala nova, prevezivali su se kablovi i cevovodi, varilo se, seklo i betoniralo, sve tik uz staro postrojenje. Zato želim javno da pohvalim sve učesnike u ovom projektu, počev od „SNC Lavalina“, koji nam je i doveo investitora za ofšor komponentu - EDC banku, zatim „Autotek“, isporučioca tehnologije i opreme za novu topionicu, i „Energoprojekt“. Naravno, veliko hvala i basenskim kadrovima koji su učestvovali u projektu i doprineli njegovom završetku u roku - rekao je generalni direktor RTB „Bor“.

Doprinos ovom projektu dao je Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, koji je vršio stručni nadzor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track