SARADNJA S RUSIJOM: Jabuke hoće, al‘ fijat i meso neće

Usponi i padovi

SARADNJA S RUSIJOM: Jabuke hoće, al‘ fijat i meso neće

InfoBiz -
Srbija je u dosadašnjim poslovnim odnosima s „baćuškama“ imala više propalih nego realizovanih dogovora, a najskuplje je platila propast Južnog toka

BEOGRAD - Projekat Južni tok, izvoz „fijata 500L“ u Rusiju, povoljnija cena gasa za našu industriju, srpska hrana za ruski gas, odnosno toling sistem, i slični projekti neispunjeni su dogovori koje je Srbija prethodnih godina pravila s „baćuškama“.Da li zbog naivnosti naših pregovarača ili naknadnih različitih interesa, tek silne najave domaćih zvaničnika o zaradi na bescarinskom izvozu kragujevačkog „fiće“, zapošljavanju hiljada ljudi na izgradnji gasovoda i milionima evra u budžetu od taksi na transport gasa kroz Srbiju Rusi još uvek nisu podstakli sprovođenjem u praksi.Ekonomista Milan Kovačević ističe da su za loše ispregovarane poslove s Rusima krivi pre svega naši pregovarači.- Mi ne poštujemo naše interese. U sporazumu ne piše šta se dalje radi ako neki posao propadne, kako ta situacija da se reši. Projekat Južni tok je propao, a naša strana nije pokrenula to pitanje. Na primer, ako je već projekat propao, onda treba Rusima da kažemo: „U Banatskom Dvoru skladištićemo naš gas, a ne vaš“ - ističe Kovačević.Iako poslednji podaci pokazuju da je izvoz u Rusiju pao za 30 odsto, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković tvrdi da zbog prošlogodišnjeg sunovrata rublje izvoz srpskih jabuka i svih ostalih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržište Rusije nije ugrožen.- Prošle godine lično sam s ministrom poljoprivrede Ruske Federacije dogovorila snažnu saradnju u oblasti poljoprivrede između naše dve zemlje i ona teče u skladu s dogovorom - izjavila je juče ministarka.EVO KOJI SU TO NAJVEĆI SRPSKO-RUSKI PROJEKTI PROPALI ILI SU ODLOŽENI1. ODLOŽEN BESCARINSKI UVOZ SRPSKOG „FIJATA“- Prilikom posete predsednika Putina Srbiji u oktobru prošle godine nagoveštena je mogućnost bescarisnskog izvoza „fijata 500L“ u Rusiju. Savet Evroazijske ekonomske komisije razmatranje tog pitanja odložio je za maj.

2. KRAH PROJEKTA GASOVODA JUŽNI TOK- Posao veka, kako je nazvan projekat gasovoda, propao je zajedno s nadama da će obezbediti radna mesta i puniti državni budžet. Srbiju je otkazivanje projekta koštalo 30 miliona evra i straha za energetsku stabilnost.

3. NIŠTA OD TOLING SISTEMA- Iako je najavljivano da će u martu i aprilu u nabavci gasa iz Rusije zaživeti toling sistem, koji bi podrazumevao da ta zemlja Srbiji isporučuje gas u zamenu za domaću robu, ni od tog posla nije bilo ništa. Tako smo dočekali maj, a razmene domaćeg mesa, sira i lekova za ruski gas nema ni na pomolu.

4. GUBIMO MILIONE NA RUDNOJ RENTI- Primer rudne rente takođe je dokaz loših poslovnih odnosa s Rusijom. Naime, dok u Rusiji rudna renta iznosi 22 odsto cene nafte, u Srbiji je ona svega tri odsto, zbog čega godišnje gubimo 200 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja