SEČA U EPS: Obradović se rešio neposlušnih kadrova
Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Vlada Srbije smenila nadzorni odbor EPS

SEČA U EPS: Obradović se rešio neposlušnih kadrova

InfoBiz -
Razrešene članove NO, s kadrom SPS Acom Markovićem na čelu, direktor EPS smatra glavnim kočničarima reformi u ovoj kompaniji

BEOGRAD - Vlada Srbije smenila je juče bez obrazloženja kompletan Nadzorni odbor „Elektroprivrede Srbije“, kojem je predsedavao Aca Marković, kadar socijalista Ivice Dačića, a koga direktor te državne firme Aleksandar Obradović smatra za glavnog kočničara restrukturiranja kompanije.S Markovićem u paketu smenjena su još tri člana Nadzornog odbora, Dejan Trifunović, Jelena Matejić i Aleksandar Jokić, a oni važe za ljude bliske potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović, koja je neretko kritikovala Obradovićev rad. Seču kadrova preživeo je jedino Aleksandar Trifunović, koji je zadržao funkciju i u novom NO, a važi za čoveka od poverenja direktora EPS.TrvenjaSagovornici Kurira upozoravaju da je ovom odlukom Vlade okončan tihi rat koji se u EPS vodi gotovo godinu dana između Markovića i Obradovića zbog reorganizacije firme i prevlasti u kompaniji.- Sve se zakuvalo na sednici Nadzornog odbora 28. maja, kad je Marković odbio da odobri 3,9 miliona evra za poravnanje duga prema češkim firmama „Škoda“ i „Škoda trejding“, a na čemu je insistirao Obradović, tadašnji v. d. direktora EPS. Marković je izrazio sumnju u opravdanost poravnanja, jer je taj dug davno zastareo i nije bilo jasno zašto je uopšte Obradović pregovarao o tome. Reč je o dugu za neisporučenu opremu od 15,4 miliona dolara koja je još 1997. avansno plaćena 77.720 evra - navodi naš sagovornik iz EPS.Posle ove epizode, Marković je po nalogu Obradovića „evakuisan“ iz svog kabineta, oduzet mu je službeni automobil i platna kartica, a ostao je i bez saradnika.Mimo ovoga, ovaj dvojac se sukobio i prošle godine povodom poništenja tendera za nabavku osiguranja imovine kompanije od poplava, kad je Marković insistirao da se javna nabavka sprovede za sva privredna društva, dok je Obradović prepustio svakoj firmi da tender sprovede zasebno. Zajednički jezik nisu našli ni povodom formiranja „EPS Snabdevanja“, kao ni u kadriranju u firmi.Da li je smena NO usledila zbog loših poslovnih rezultata ili zbog sukoba Markovića i Obradovića, nismo uspeli da saznamo od njih, jer nisu odgovorili na naša pitanja. Ako je ovo prvo, onda seču nije mogao da preživi ni Obradović, tvrde stručnjaci.Odgovornost- Za politiku javnog preduzeća odgovorni su i NO i menadžment. Nelogično je da ceh plate članovi NO, a da direktor ostane neokrnjen - kažu u Transparentnosti Srbija.Dojučerašnji član NO Aleksandar Jokić kaže da je stari sastav tog tela trasirao put promena.- Mi smo usvojili statut i osnivački akt kompanije. Vlada je izabrala stručne ljude u novi NO koji će od EPS napraviti kompaniju koja će biti motor srpske privrede - rekao je Jokić.

Novi NOEPS NIJE SOCIJALNA USTANOVAZa novog predsednika NO EPS Vlada je imenovala Branka Kovačevića, dekana ETF, a za članove Aleksandra Gajića, Dejana Popović i Aleksandra Trifunovića. Kovačević kaže za Kurir da reorganizacija EPS neće biti laka.- Moraju da se ukinu paralelni sistemi, da se centralizuje rukovođenje i da se zna ko šta radi. To podrazumeva da preko poslovanja EPS više ne može da se vodi socijalna politika - rekao je Kovačević.Aleksandar AntićNOVA ENERGIJA ZA EPSMinistar energetike Aleksandar Antić zadovoljan je kvalitetom novog NO EPS, koji treba da sprovede program reorganizacije.- Prvi rezultati se očekuju do nove godine, a potpuniji efekti u 2015. Reč je o ozbiljnom procesu, koji zahteva novu energiju i posvećenost sa ciljem da EPS ostvari bolje finansijske rezultate - rekao je Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track