ŠEF SVETSKE BANKE U SRBIJI: Privatizacija EPS komplikovana, strateško partnerstvo opcija
Foto: Shutterstock

odluka na Vladi Srbije

ŠEF SVETSKE BANKE U SRBIJI: Privatizacija EPS komplikovana, strateško partnerstvo opcija

InfoBiz -

BEOGRAD - Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen smatra da je strateško partnerstvo opcija koju bi Vlada Srbije mogla da razmatra za EPS, pošto je privatizacija u sektoru elektroprivrede komplikovana.

"Strateško partnerstvo koje podrazumeva 'know how' upravljanje je nešto što bi vlada mogla da razmatra. Sa dobrim rukovodstvom, EPS bi imao i te kako povoljan uticaj na rast privrede", rekao je Verheijen.

Svetska banka, kako je dodao, ipak ne insistria na tome, jer je to na Vladi Srbije da odluči.

Komentarišući stanje u EPS-u, Verheijen je podsetio da Svetska banka lani nije bila zadovoljna učinkom jednogodišnjeg sprovođenja plana finansijske konsolidacije koji je vlada usvojila 2015. za to preduzeće, jer su i nakon godinu dana u EPS-u "imali gubitke, nisu smanjili broj zaposlenih, a ni troškove".

"EPS je važna kompanija koja može uspešno da snabdeva domaće tržište i da bude konkurentna u regionu. Ali, oni ne koriste te potencijale. Zbog velikih gubitaka predloženo je povećanje cene struje za 3,8 odsto i dogovoreno smanjenje broja zaposlenih i rezanje troškova. Od tada pratimo situaciju i za sada nema razloga da ne verujemo da EPS sve radi po planu".

U julu će, prema njegovim rečima, biti glavni presek stanja na osnovu kog će Svetska banka usvojiti finansijski model koji bi bio održiv za EPS do 2019. godine i preporučiti ga vladi.

Upitan da li će struja i ove godine poskupeti, Verheijen je rekao da će se u julu sagledati da li je to potrebno, na osnovu rezultata poslovanja EPS-a.

"Polovinom 2016. smo naveli da bi u naredne dve godine cenu struje trebalo povećavati za isti iznos svake godine, ali konačna odluka biće doneta za dva meseca", objasnio je Verheijen.

Što se tiče ekonomskih prilika u Srbiji, mišljenja je da je najveći problem nedostatak preduzetništva, jer, kako objašnjava, Srbija ima sve više stranih investitora, ali nema dovoljno domaćih dobavljača.

"Trenutno, strani investitrori ne koriste srpske dobavljače jer ih nema. A trebalo bi. Srbiji nedostaju mala i srednja preduzeća koja su ključna za razvoj privrede".

Verheijen je naveo da se to može promeniti na dva načina - kroz sistem obrazovanja, gde se uče preduzetničke veštine, i stvaranjem odgovarajućeg poslovnog okruženja, pri čemu su potrebni i disciplinovan poreski sistem i inspekcijska kontrola.

"...Veći broj firmi utiče na rast standarda jer one plaćaju poreze i tako pune budžet iz kog se izdvaja novac za plate lekara, učitelja, policajaca...Poenta je u razvoju privatnog sektora", zaključio je Verheijen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track