SERTIĆ: U toku teški pregovori sa Esmarkom, završetak za dve nedelje
Foto: Dado Djilas

Privatizacija Železare Smederevo

SERTIĆ: U toku teški pregovori sa Esmarkom, završetak za dve nedelje

InfoBiz -
Ima mnogo pitanja koja treba da budu rešena za stolom", rekao je on i dodao da takvi pregovori nikad nisu ni malo jednostavni u poslovnom svetu

BEOGRAD - Pregovori sa kompanijom Esmark o privatizacije Železare Smederevo su u toku i idu veoma teško, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić i dodao da očekuje da će biti završeni u naredne dve nedelje.

"Ima mnogo pitanja koja treba da budu rešena za stolom", rekao je on i dodao da takvi pregovori nikad nisu ni malo jednostavni u poslovnom svetu.

"Esmark je velika kompanija, a mi imamo naše interese i zato dajemo punu podršku našim pregovaračima, timu koji je formirala vlada, da u naredne dve nedelje izgura ceo proces", rekao je Sertić, ističući da se iskreno nada da će oni okončati taj posao "na zadovoljstvo svih nas".

Okončanje pregovora o privatizaciji Železare Smederevo se, prema ranijim najavama, očekuje do 1. februara.U procesu finalizacije strateškog partnerstva sa Srbijom Esmark će preuzeti kontrolni udeo od 80,1 odsto u Železari, dok 19,9 odsto ostaje u vlasništvu države.

Železara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

U januaru 2012. vlada je otkupila Železaru od američkog "Ju-Es-Stila" za simboličan jedan dolar, a u međuvremenu su raspisana dva tendera na koja se nije javio nijedan ponuđač.

Država mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track