Simić: Srbija ima kišobran MMF
Foto: Dado Đilas

Posle posete Johanesa Hana

Simić: Srbija ima kišobran MMF

InfoBiz -
Analitičar očekuje jednu ili dve teške godine kao i da će 2015. po svemu sudeći, biti teža od 2014. godine

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je danas da u uslovima nestabilnih međunarodnih ekonomskih kretanja Srbija ima "kišobran" MMF iznad svojih deviznih rezervi i sposobnost da obavlja plaćanja, koja će iduće godine biti još veća zbog dospelih rata uzetih kredita.

Simić je povodom postizanja aranžmana sa MMF, rekao da očekuje jednu ili dve teške godine i da će 2015. po svemu sudeći, biti teža od 2014. godine.Profesor FPN je ukazao da se iz onoga što Svetska banka obično traži od partnera može pretpostaviti da će se ovaj dogovor odnositi na smanjivanje javnih rashoda, konsolidaciju državnih finansija, mere štednje i podsticanje izvoza, jer to Srbiju čeka, ukoliko želi da bude stabilna ekonomija.Simić je ukazao da su privredna kretanja potpuno nepredvidiva, da su Srbiju zatekla usred tranzicije i da je ovakav aranžman sklopljen da bi se "prošlo kroz naredne tri godine".

On je rekao da je dobro što je evropski komesar za istočno susedstvo i politiku proširenja Johanes Han "od stupanja na dužnost nove Evropske komisije prvo posetio Beograd, jer smo već pomalo zaboravili na obećanja da nas Evropa očekuje".

Simić je ukazao da je za EU najproblematičnije pitanje koje se odnosi na Rusiju i da je Han već u nekoliko navrata rekao da Srbija mora da se pridruži sankcijama protiv Rusije.Profesor FPN je ukazao da će Kina već sledećeg meseca u Beogradu okupiti svih 16 istočnoevropskih zemalja oko svog programa ulaganja u istočnoj Evropi i da se na to u Briselu ne gleda blagonaklono, "jer se smatra da je ovo deo interesne sfere, područje EU".

Ako EU želi region zapadnog Balkana u EU ona bi morala da pomogne njegovoj integraciju izgradnju autoputeva i komunikacija, rekao je Simić.Međutim, EU u ovom trenutku za to nije spremna, nego to radi Rusija sa kreditom za železnicu i to će po svemu sudeći, raditi i Kina ulaganjem u železnicu i putnu infrastrukturu, dodao je Simić.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja