SIROTI: Na ministarskim platama ušteda 1,8 miliona dinara!

Rebalans

SIROTI: Na ministarskim platama ušteda 1,8 miliona dinara!

InfoBiz -
Svima će nam plate biti smanjene za 10 odsto. Nigde u svetu nisu ministri tako malo plaćeni kao ovde, poručio ministar finansija
1 / 2

BEOGRAD - Meri umanjenja plata u javnom sektoru podleći će i srpski ministri, a od njihovih 10 odsto uštedeće se svega 157.219 dinara mesečno, odnosno 1,88 miliona dinara godišnje, pokazuje računica Kurira.Naime, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, ukupan fond za plate ministara sa umanjenjem iznosiće 1,41 milion dinara mesečno, odnosno 16,9 miliona dinara godišnje. Prema planu uštede na platama u državnoj službi, u narednoj godini trebalo bi da se uštedi više od 70 milijardi dinara, dok je rebalansom za penzije Fondu PIO prebačeno pet milijardi manje od planiranog.

Svet i mi- Svim ministrima, uključujući i mene, plate će biti smanjene za 10 odsto, nikakvih izuzetaka nema. Nigde u svetu nisu ministri relativno tako malo plaćeni kao ovde i mi ovo radimo iz osećaja dužnosti i obaveze prema svojoj zemlji, a ne zbog materijalne nagrade. Mere su bolne politički, profesionalno i ljudski, ali Vlada u ovom trenutku nema finiji mehanizam - izjavio je juče ministar finansija Dušan Vujović u parlamentu prilikom rasprave o rebalansu budžeta. Koliko je ovo velika žrtva za sve, a ne samo za penzionere i „obične“ činovnike u državnoj službi, ministar je pokušao da pokaže pitanjem poslanicima da mu nađu „bar jednu zemlju u svetu u kojoj su plata zaštićenog nivoa i penzija samo četiri puta manje od plate ministra“.- Nađite jednu takvu u zemlju, priznaću javno da grešim. Zaštićena plata u tim zemljama je 1.500 dolara ili evra, a ministri imaju platu 15.000-20.000 evra i više - rekao je ministar. On je izjavio i da ne sme da se stekne utisak da ova vlada ne vodi računa o penzionerima, jer će po rebalansu budžeta izdvojiti 251 milijardu dinara transfera za Fond PIO.Stečena prava- To jesu prava stečena po Ustavu, ali se u našem penzionom sistemu naplaćuju iz tekućih prihoda. Mi dakle, 251 milijardu dinara iz budžeta odvajamo da pokrijemo razliku između doprinosa koje ljudi plaćaju i stečenih obaveza - izjavio je Vujović, odgovarajući na konstataciju poslanika Nove stranke Vladimira Pavićevića da odlukom o smanjenju penzija Vlada zadire u ustavna prava penzionera. Skupština je kasno sinoć usvojila rebalans budžeta, za koji je glasalo 189 poslanika, dok je protiv bilo 10. Rebalansom je povećan deficit na 224,7 milijardi dinara, odnosno za 43 milijarde više od planiranog. Budžetski rashodi povećani su na 1.122 milijarde.

ČinjenicePREDLOZI POSLANIKA- Smanjiti subvencije za pet milijardi, a ne smanjivati penzije- Odbačen jer se tim novcem plaćaju ranije preuzete obaveze.- Garancije za dugove „Srbijagasa“ preusmeriti na socijalna davanja- Odbačeno bez objašnjenja, ali je ministar Vujović poručio da će na meti smanjenja subvencija naredne godine biti ne samo „Srbijagas“ već i „Železnice“, EPS, kao i subvencije za poljoprivredu koje odvlače pare i resurse bez efekta.- Objasniti u budžetu gde je nestalo 10 miliona dinara u proračunima za opštine- Delimično prihvaćeno uz objašnjenje da je novac raspoređen preko budžetske rezerve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track