SKANDALOZNO: Bajatović oprašta dužnicima milijardu evra zbog funkcije!
Foto: Dragan Kadić

Gubitke Srbijagasa plaćaće građani Srbije

SKANDALOZNO: Bajatović oprašta dužnicima milijardu evra zbog funkcije!

InfoBiz -
Nadzorni odbor usvojio finansijski izveštaj za 2014. koji predviđa otpis 88 odsto nenaplativih potraživanja za gas od čak 130 milijardi dinara

BEOGRAD - Nadzorni odbor „Srbijagasa“ usvojio je 6. marta ispravku finansijskog izveštaja ove kompanije, čime je i zvanično proglašeno da od 130 milijardi dinara potraživanja za isporučeni gas, čak 112 milijardi, odnosno skoro milijardu evra, nije naplativo i biće otpisano, saznaje Kurir.Tako je najplaćeniji direktor u Srbiji Dušan Bajatović našao formulu da izbegne smenu sa menadžerske funkcije, koju mu je najavio premijer Aleksandar Vučić, ukoliko do juna ne bude uspeo da reši problem dugova za isporučeni gas.Do spasonosnog rešenja Bajatović je došao uz pomoć Komisije za ispravku završnog računa za 2014. godinu, koju je sam formirao, a koja je utvrdila da je samo 18 milijardi dinara moguće naplatiti, odnosno 12 odsto od ukupnih količina isporučenog gasa, dok će se preostalih 88 odsto duga verovatno prevaliti na leđa poreskih obveznika.

Spasonosni planIzvor Kurira iz „Srbijagasa“ tvrdi da je ovo izum samog Bajatovića, koji ovom kombinatorikom želi po svaku cenu da ostane u direktorskoj fotelji.- Bajatović je kao mačka. Ma gde ga bacili, on uspeva da se dočeka na noge. Tako je i sada, kada uz pomoć svojih konsultanata nalazi način da se ratosilja velikih dugova i proglasi samo 18 milijardi naplativo. Taj iznos je lako naplativ do juna jer je reč o dugovima domaćinstava i nekih privrednih subjekata. Verujem da će slavodobitno u junu da kaže da je ispunio zahtev premijera i da treba da ostane na funkciji - tvrdi naš sagovornik.Problem „Azotare“On ipak smatra da premijer i Vlada ne bi trebalo da nasednu na ovaj Bajatovićev trik, jer skoro 400 miliona dolara ovog duga pripada pančevačkoj „Azotari“, i to iz vremena nabavke gasa preko posredničke firme RST.- Taj dug nije naplativ od „Azotare“, ali je RST sve to već naplatio od „Srbijagasa“, koji je bio garant za plaćanje gasa pančevačkoj kompaniji. To je urađeno putem kredita za koje je garant bila država. Ti mutni poslovi morali bi da se preispituju jer će u protivnom građani Srbije opet platiti ceh nečijih finansijskih malverzacija - objašnjava naš sagovornik.

Nadzorni odborNISMO ZADOVOLJNI IZVEŠTAJEMIz kabineta direktora „Srbijagasa“ nisu želeli da komentarišu saznanja Kurira, ali nam je informacije o otpisu potraživanja potvrdio predsednik NO Milivoje Miletić.- Nadzorni odbor nije zadovoljan finansijskim izveštajem za 2014, ali je prihvaćen pod pritiskom zakonskih rokova. Zatražili smo dodatna objašnjenja od rukovodstva, posebno zbog činjenice da kompanija zadužena 72 milijarde dinara iznad vrednosti kapitala - rekao je Miletić.

ČinjeniceNJIMA BAJATOVIĆ OPRAŠTA DUGOVE39,8 milijardi dinara „Azotara“ Pančevo22 milijarde dinara „Petrohemija“22 milijarde dinara javna preduzeća3,8 milijardi dinara „Železara Smederevo“2,2 milijarde dinara „Galenika“1,8 milijardi dinara „Toza Marković“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track