SKOK ŠVAJCARCA Jorgovanka Tabaković: S bankama tražimo rešenje za franke
Foto: Zorana Jevtic

Guvernerka NBS obećala pomoć

SKOK ŠVAJCARCA Jorgovanka Tabaković: S bankama tražimo rešenje za franke

InfoBiz -
Uradićemo kompletne analize u saradnji s bankarima i videti šta je realno učiniti, poručila Jorgovanka Tabaković za Kurir

BEOGRAD - Guvernerka narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković najavila je za Kurir da će narednih dana razgovarati s predstavnicima banaka, Udruženja banaka i svim drugim organizacijama građana kako bi se pronašlo najbolje rešenje za prevazilaženje problema 21.785 građana koji bankama po osnovu kredita za stan duguju blizu milijardu švajcarskih franaka.- Tek nakon tih sastanaka pristupićemo razmatranju konkretnih mera sa ciljem eventualnog iznalaženja modaliteta za prevazilaženje problema u otplati kredita. NBS je svesna da će jačanje franka za oko 15 odsto bitno pogoršati položaj korisnika kredita u švajcarskim francima i zato sagledavamo negativne efekte na njihov položaj, ali i posledice na stabilnost finansijskog sistema, kao i rešenja koja bi mogla da ublaže probleme dužnika - kaže guvernerka.

DobročiniteljOna dodaje da je problem isuviše kompleksan da bi se rešenje olako našlo, ne želeći da se izjašnjava o predlozima po kojima bi se fiksirao kurs franka na 102 dinara ili krediti konvertovali iz franka u dinare.- Za celovito sagledavanje efekata stambenih kredita koji su indeksirani u CHF nisu dovoljni samo podaci sa kojima NBS raspolaže jer ne daju mogućnost da se utvrdi vrednost kreditne sposobnosti dužnika nakon promene kursa franka. Zato ćemo uraditi kompletne analize u saradnji s bankama i videćemo šta je realno uraditi. Nisam od onih koji kažu da je to samo problem ljudi koji su uzimali kredite, ali ni od onih koji bi preko tuđih leđa, odnosno banaka ili države, hteli da budu dobročinitelji - kaže Tabakovićeva za Kurir.Za dekana Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića ovakva reakcija NBS nije iznenađenje.Duži rok otplate- Očekujem da NBS preporuči da se korisnicima kredita produži rok otplate i da uputi apel bankama da, u zavisnosti od izvora sredstava iz kojih su odobravale te kredite, ne prenose ceo teret porasta cene švajcarca na korisnike kredita, nego da jedan deo svog profita smanje i na taj način olakšaju klijentima - rekao je Hanić za Kurir.

Vujović ignoriše zahteve građanaMINISTRE, IMA LI VAS?Ministar finansija Dušan Vujović izgleda ne smatra da je nadležan za svoj sektor, te se ne oglašava već treći dan od monetarnog šoka koji je pogodio građane Srbije. On ni juče nije bio dostupan za pitanja Kurira. Za razliku od Vujovića, njegov hrvatski kolega Boris Lalovac već je umirio građane i nagovestio mogućnost konvertovanja kredita iz franaka u evro ili kunu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track