SOLIDAN PRINOS ALI SLABA VAJDA: Ove godine proizvodnja pšenice za mnoge neisplativa
Foto: Profimedia

Zaradiće samo veliki

SOLIDAN PRINOS ALI SLABA VAJDA: Ove godine proizvodnja pšenice za mnoge neisplativa

InfoBiz -

NOVI SAD - Iako će žetva pšenice uslediti za mesec dana, stručnjaci , veliki proizvođači i izvoznici hlebnog žita najavljuju dobar rod , trgovci i rekordan . Jesenas je mimo očekivanja posejano oko 600. 000 hektara, a pošto pšenica dobro izgleda i za sada vremenske prilike idu na ruku razvoju useva, prognozira se i solidan prosečan prinos za celu Srbiju, oko pet tona po hektaru.

Na nedavno završenom Međunarodnom poljoprivrednom Sajmu najavljena je, međutim, cena u otkupu od svega 15 dinara za kilogram hlebnog zrna.

Eventualni berićet u žetvi neće biti i berićet u seljačkim novčanicima jer i paori i stručnjaci se slažu da će i ove godine za male i srednje proizvođače proizvodnja pšenice biti neisplativa.

Momir Šaponja iz Erdevika jesenas je posejao tri hektara pšenice. Očekuje rod veći od pet tona po hektaru i svakako se ne veseli ceni od 15 dinara po kilogramu hlebnog zrna.

"Samo da ne bude manje od 15 dinara", kaže za RTV domaći stručnjak za strna žita Miroslav Malešević i posebno zamera Vladi i ministrima poljoprivrede kojih je bilo podosta u proteklih petnaestak godina, što još nije donet Pravilnik o kvalitetu i što do sada u Srbiji nije uspelo da zaživi svrstavanje, skladištenje i plaćanje pšenice po kvalitetu .

Profesore Malešević ističe takođe da ne gaji iluziju da će ratari na hlebnom žitu pokriti troškove proizvodnje, sem ako se država ne pojavi kao ozbiljan kupac za potrebe robnih rezervi i oživi tržište pšenice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track