SOROŠ ŽELI GALENIKU: Spremio pare, Vlada još razmišlja o načinu privatizacije
Foto: Beta

Kupuje prodaje oduzima i dodaje

SOROŠ ŽELI GALENIKU: Spremio pare, Vlada još razmišlja o načinu privatizacije

InfoBiz -
Interesovanje koje je Soros iskazao za Galeniku za sada još ne znači da će ući u pregovore sa srpskim vlastima, jer odluka o načinu privatizacije i uslovima, koliko se zna još nije doneta

BEOGRAD - Američki biznismen Džordž Soros zainteresovan je i za privatizaciju Galenike. Kako dnevnik saznaje, Soros je preko svog fonda Kvantum stratedžik parters LTD (Quantum strategic partners) još u oktobru, kada je Agencija za privatizaciju objavila da će privatizovati 502 preduzeća u većinskom ili stopostotnom državnom vlasništvu, poslao pismo o zainteresovanosti.

Interesovanje koje je Soros iskazao za Galeniku za sada još ne znači da će ući u pregovore sa srpskim vlastima, jer odluka o načinu privatizacije i uslovima, koliko se zna još nije doneta.

"U prilog neizvesnosti ide i činjenica da se među poslatim pismima o namerama nalazi i nekoliko velikih igrača u farmaceustkoj industriji".

Soros je na tržiste Srbije došao preko medija, još u vreme Slobodana Miloševića, kada je njegova finansijska podrška bila ključna prilikom osnivanja radija i televizije B92.

Od ukupnog broja zainteresovanih za Galeniku petoro fizička lica - dva iz Srbije i po jedno iz Kanade, Bugarske i BiH, kao i jedna domaća firma - Gama sistem, koja je Agenciji poslala najviše neobavezujućih ponuda za kupovinu državnih preduzeća.

Na spisku je i srpski ogranak švajcarske kuće Rose, osnovane pre vise od sto godina sa visokim referencama u proizvodnji lekova iz oblasti onkologije, kao i mađarski VMD hospital tehnolodži, koja se bavi nabavkom medicinske opreme, projektovanjem medicinskih sistema za zdravstvene ustanove i nabavkama potrošnog materijala za bolnice.

U ozbiljniju ponudu može se svrstati i Tera partners aset Manadžment sa Malte, koji je zapravo menadzer investicionog fonda Vorldvajd oportuniti sa Kajmanskih ostrva, sa iskustvom ulaganja u tržišta u razvoju, a u regionu je poznata i kao jedan od glavnih akcionara crnogorskog Telekoma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track