SRAMOTA DRŽAVE: Pomoć seljacima smanjili tri puta
Foto: Shutterstock

Država okreće leđa poljoprivrednicima

SRAMOTA DRŽAVE: Pomoć seljacima smanjili tri puta

InfoBiz -
Sramota Vladinom uredbom podsticaji za ratarsku proizvodnju smanjeni su sa 12.000 na 4.000 dinara po hektaru, a ukinuta je i pomoć za gorivo

BEOGRAD - Uredbom Vlade Srbije o raspodeli podsticaja u poljoprivredi u 2016. subvencije za ratarsku proizvodnju smanjene su sa 12.000 na 4.000 dinara po hektaru, pri čemu su dotacije za gorivo potpuno ukinute.Naime, prema novom propisu koji je Vlada usvojila u subotu osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju biće 2.000 dinara po hektaru i još 2.000 dinara po hektaru regres za đubrivo, dok su prošle godine poljoprivrednici dobijali 6.000 dinara u novcu i još isto toliko za mineralno đubrivo i gorivo, a pravo na to su imala registrovana gazdinstva najviše za 20 hektara. Poljoprivrednici su ogorčeni ovakvom odlukom vlasti i poručuju da će to uništiti domaću proizvodnju.

- Ova uredba će sve nas kao potrošače skupo koštati jer ćemo uništiti proizvodnju i postati zavisni od uvoza. Vlada i Ministarstvo poljoprivrede podsticaje posmatraju kao trošak i deljenje para, umesto investiciju da bi krajnji proizvod bio jeftiniji - ističe za Kurir Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika. On je ogorčen što vlast ne ceni poljoprivredu, koja je sa prošlogodišnjim suficitom od 1,2 milijarde evra jedna od najprofitabilnijih privrednih grana.

- Država ne prepoznaje poljoprivredu kao svoju njivu u koju mora da se ulaže, a ne samo da se ubira - rekao je Kiš. Inače, Ministarstvo poljoprivrede je za ovu godinu dobilo 40,6 milijardi dinara, što je milijardu manje nego lane, od čega je 16,9 milijardi dinara za direktna plaćanja za podsticaje poljoprivrednicima. U raspodeli ovog novca najgore su prošli ratari, zbog čega su oštro reagovali i predstavnici opozicije.

DS ocenila je da je smanjenjem subvencija za ratare premijer Vučić „uništio ratarsku proizvodnju u Srbiji i onemogućio hiljadama poljoprivrednih gazdinstava da rade i žive od svog rada“. Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije Predrag Patić optužio je Vladu Srbije da drastičnim smanjenjem subvencija želi da uguši domaće poljoprivrednike, dok je potpredsednik LSV Branislav Bogaroški ocenio da će ovaj potez dovesti do propasti domaće ratarske proizvodnje.

Bez razumevanja za ratareNEMUŠTO OBRAZLOŽENJE MINISTARKE Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je juče da agrarni budžet za 2016. karakteriše veći stepen odgovornosti u planiranju i najavila da će preostale dve tranše subvencija poljoprivrednicima biti isplaćene do kraja marta. Ona je kazala da su ciljevi agrarne politike pre svega podrška stočarskoj proizvodnji i očuvanje pozitivnih trendova, kao i veća podrška investicijama. Ministarka je kao strateško opredeljenje Vlade i resornog ministarstva izdvojila investiciona ulaganja u navodnjavanje, preradu, skladišne kapacitete i intenzivnu proizvodnju voća i povrća kao imperativ za unapređenje konkurentnosti srpskog agrara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track