Srbija i Bugarska top zemlje regiona po rastu BDP u 2015.
Foto: Shutter

Oporavak jugoistočne Evrope

Srbija i Bugarska top zemlje regiona po rastu BDP u 2015.

InfoBiz -
Devet država regiona zabeležilo je blagi ekonomski boljitak, dok naša zemlja, prema ocenama stranih stručnjaka, ima najbolje projekcije internog rasta

BEOGRAD - Grupa od devet zemalja jugoistočne Evrope (JIE) zabeležila je blagi ekonomski oporavak, pokazalo je istraživanje Istraživačkog odeljenja magazina Ekonomist (The Economist Intelligence Unit) urađeno za „TMF grupu“.Prema analizi ekonomista, pozitivne privredne efekte u regionu izazvala je niska vrednost evra, kao i niže cene nafte.Potencijal tržišta- Kompanije koje šire svoje poslovanje u centralnoj i istočnoj Evropi imaju koristi od opšteg, stabilnog ekonomskog razvoja, kao i iznosa korporativnog poreza koji je niži nego u većini zemalja zapadne Evrope - navode istraživači. Zemlje jugoistočne Evrope (Bugarska, Hrvatska, Srbija i Slovenija) predstavljaju tržište od 20 miliona stanovnika, a međunarodne kompanije traže nove lokacije koje imaju potencijala za rast. Kompanije očekuju da će ova tržišta rasti, te stavljaju Srbiju i Bugarsku na vrh liste 10 zemalja sa očekivanim organskim - internim rastom u 2015. (Ne)prilikePrema mišljenju ekonomista, duboke strukturne reforme, u srednjeročnim i dugoročnim prognozama, predstavljaju šansu za srpsku ekonomiju i njeno ozdravljenje, a povoljni poreski sistemi svakako čine primamljivijim region centralne i istočne Evrope.Međutim, ekonomska i poslovna predviđanja za narednih 18 meseci mogu biti nepovoljna zbog smanjenja plata i penzija, veće stope nezaposlenosti uzrokovane restrukturiranjem javnih preduzeća i novim Zakonom o privatizaciji, niskog nivoa poverenja potrošača, kao i poslovne zajednice i smanjenog izvoza u EU zbog slabog oporavka. Takođe, skok vrednosti švajcarskog franka, otkazivanje Južnog toka, kao i mere štednje i fiskalne konsolidacije, koje generalno smanjuju opštu potrošnju, mogu imati negativne efekte.

Danijel TorniliPOTROŠAČI PONOVO VIŠE TROŠEDanijel Tornili iz „CEEMEA biznis grupe“ ističe da dok veći deo Evrope, ali i globalno tržište i dalje dalje ostvaruju niže rezultate (2013-2015), centar regiona centralne i istočne Evrope počeo je da pokazuje vidan napredak zahvaljujući mini-oporavku evrozone.- Potrošači su počeli da troše više. Relativni skok ekonomskih brojeva jenjava poslednjih meseci kao posledica činjenice da je ciklus rasta neuravnotežen. S obzirom na to da kompanije nastoje da nadomeste rast na slabije razvijenim tržištima, pokazalo se da ovaj region može predstavljati jedno manje objedinjeno tržište - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track