Srbija ukida rad na neodređeno vreme!
Foto: Shutterstock

Zakone donose u korist poslodavaca

Srbija ukida rad na neodređeno vreme!

InfoBiz -
U Evropskoj uniji u vidu ukidanja „sigurnih“ radnih mesta i kolektivnih ugovora u obavezi su da se priklone i zemlje kandidati

BEOGRAD - U Ministarstvu rada konstantno nagoveštavaju ukidanje rada na neodređeno vreme i kolektivnog ugovora, ali su sindikati to uspeli da spreče kada se poslednji put menjao Zakon o radu u Srbiji, tvrdi za Kurir Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.U BiH i Hrvatskoj su se čak ujedinile pojedine sindikalne organizacije, s obzirom na to da je iz EU preporučena izmena tamošnjih zakona o radu, a u smeru pomenutih smanjenja prava zaposlenih.

Upravo zbog spora sindikata i vlade, u BiH već dve godine ne mogu da se usvoje nove propisi iz sfere radnih prava. Sindikalci iz ove dve susedne zemlje poručili su da će se boriti za „tri osmice“ - osam sati rada, osam odmora i osam sati slobodnog vremena, jer „vladajuće strukture, pod maskom konkurentnosti, pozivajući se na zahteve EU, donose zakone koji idu u korist kapitala“.Svetska težnja- Opšta svetska težnja jeste rad na određeno vreme, što znači ukidanje zapošljavanja na neodređeno. Sindikati su na to i na ukidanje kolektivnog ugovora najviše skočili kada je prošli put menjan Zakon o radu i uspeli smo to da izbegnemo. Postigli smo da rad na neodređeno vreme ostane, a da rad na određeno vreme može da traje maksimalno do dve godine. Sada se spremaju nove izmene i dopune Zakona o radu na kojima radne grupe rade već šest meseci. Te izmene neće doneti ništa dobro radnicima, nego samo pogoršanje položaja i smanjenje prava. Za ovih šest meseci niko nije pominjao ukidanje rada na neodređeno vreme i kolektivnog ugovora, što ne znači da neće. Svi sumnjamo da ćemo doći do toga da se i o tome razgovara, ali su tu sindikati da to ne dozvole - kaže Savićeva i dodaje da u zemljama EU rad na neodređeno vreme postoji samo u tragovima.Vlasnici kapitala- To se radi u interesu poslodavaca i vlasnika kapitala. Poslodavac drži radnika samo dok mu donosi profit. Radom na određeno stavlja zaposlenog u potpuno zavisan položaj i mora da izvršava sve naredbe poslodavca zbog straha od gubitka posla - naglašava Savić.

Ministarstvo rada To još nemamo u planuU Ministarstvu rada tvrde da za sada ne razmišljaju o takvim trendovima iz EU: - Od nas to niko nije tražio, niti socijalni partneri niti iz Evropske unije. U okviru izmena Zakona o radu na kojima se sada radi nije planirano ukidanje kolektivnih ugovora i rad na neodređeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track