ŠTA SA POCEPANIM EVRIMA: Banke i menjačnice u Srbiji ne moraju da zamene, ali evo šta da uradite
Foto: Profimedia

Ne očajavajte

ŠTA SA POCEPANIM EVRIMA: Banke i menjačnice u Srbiji ne moraju da zamene, ali evo šta da uradite

InfoBiz -

Banke i menjačnice u Srbiji nisu u obavezi da vrše zamenu problematičnih deviza, ali mogu to da urade ukoliko imaju interes

Banke su dužne da vam zamene oštećene i pohabane dinarske novčanice, međutim, za pocepane evre moraćete da putujete u neku od zemalja Evropske unije, pošto zakon bankare ne obavezuje da građanima pruže ovakvu vrstu usluge.Dakle, ukoliko vam se u novčaniku nađu pohabani ili oštećeni dinari, dovoljno je da samo svratite u najbližu banku i na blagajni zamenite staro za novo, a oštećeni srpski novac zameniće vam bez problema i u Upravi za trezor.

Poslovna politika

Međutim, da li će vam banka tom prilikom naplatiti i proviziju, i kolika će ona biti, zavisi od same poslovne politike banke. Narodna banka Srbije je propisala u kojim slučajevima je novčanica nepodobna za opticaj, ali ne i kolike marže bankari smeju da uzimaju za zamenu starih novčanica za nove.

- Posebno je naglašeno da su sve banke obavezne da oštećeni novac zamenjuju građanima, i to da oštećenu novčanicu zamene odmah ukoliko utvrde da ispunjava uslove zamene ili da u spornim slučajevima prime oštećenu novčanicu i izdaju donosiocu potvrdu, a potom da novčanicu pošalju Narodnoj banci Srbije, gde će se ekspertizom utvrditi da li se može izvršiti zamena - objašnjavaju u NBS.

Napominju da je u svakom slučaju banka dužna da primi oštećeni novac, čak i onaj kojem nedostaje više od 50 procenata njene ukupne površine, ali da u tom slučaju donosilac mora dati izjavu kako je došao u posed takve novčanice, kako je došlo do oštećenja, kao i šta je sa ostalim delovima. Za razliku od većine poslovnih banka koje za zamenu uzimaju proviziju od dva do pet odsto, Narodna banka Srbije ne naplaćuje nikakvu naknadu.

Uvek postoji rešenje- Što se tiče zamene oštećenog stranog novca, bez obzira na to da li se radi o evru ili nekoj drugoj valuti, građani treba da znaju da banke i ovlašćeni menjači, prema važećim propisima, nisu u obavezi da vrše njihovu zamenu, ali mogu to da urade ukoliko imaju interes - navode u NBS.Dodaju da u slučaju da građani ne pronađu banku ili menjačnicu koja bi htela da im zameni oštećeni strani novac, ili jednostavno ne pristaju na proviziju, imaju mogućnost da zamenu novčanica obave kod centralne banke emitenta novčanica (u slučaju evra neka od centralnih banaka Evropske monetarne unije).

NOVČANICA SE NE MOŽE KORISTITI U OVIM SLUČAJEVIMA- kada su na novčanici jasno uočljive mrlje i fleke- kada na novčanici postoji dodatna slika i/ili slova, brojevi ili drugo- kada je na delu novčanice ili celoj novčanici uočljiv nedostatak boje (npr. oprana novčanica)- kada novčanica ima najmanje jedno zacepljenje- kad novčanica na sebi ima jasno uočljive rupe- kada su delovi jedne ili više novčanica spojeni lepljivom trakom, lepkom ili su vršene neke druge popravke- kada je novčanica izgužvana i kada to znatno utiče na njen izgled- kada je kod novčanice najmanje jedan ugao savijen i ne može se popraviti rukom- kada je novčanica izrađena sa izvesnom greškom i kao takva puštena u opticaj (makulatura)

Dragana Tomić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track