ŠTA SE KRIJE IZA OVIH OGLASA ŠIROM SRBIJE: Na banderama nude keš, evo o čemu se radi!

I TO IMA

ŠTA SE KRIJE IZA OVIH OGLASA ŠIROM SRBIJE: Na banderama nude keš, evo o čemu se radi!

InfoBiz -

Na banderama i uličnim spremnicima za smeće pojavili se oglasi u kojima se građanima bez odlaska u banku nude pozajmice u iznosu od 70.000 do 2,4 miliona dinara

Bankari nas svakog dana ubeđuju da uzmemo kredit, skoro da iskaču iz frižidera, ali niko nije očekivao da ćemo reklamu za pozajmicu moći da vidimo i na kanti za smeće na ulici.Takav oglas ovih dana može se videti u pojedinim beogradskim opštinama.- Keš i refinansirajući krediti bez odlaska u banku. Od 70.000 do 2.400.000 dinara, zavisno od visine plate i penzije - piše na oglasu zalepljenom na kantu na raskrsnici na Vidikovcu, uz ime i telefon osobe koja može da da još informacija.Lična karta strancuKada smo je pozvali da saznamo o čemu je reč, ona nam je rekla da je potrebno da se nađemo i damo joj ličnu kartu kako bi popunila obrazac i odnela ga u banku.- Mi smo agenti koji sve završimo, ne morate da šetate, da popunjavate papire... Kada sve bude spremno, ja ću vas obavestiti da odete u banku da potpišete ugovor. Ne očekujem novac i ne treba mi ništa od vas, nema dodatnih troškova - uveravala nas je ona.Na pitanje kakav je njen interes da to radi, ona nam je odgovorila:- Šta vas zanima koji je moj interes?! Mene plaća banka, radim za nju.Kurir se raspitao u bankarskim krugovima i saznao da je reč o legalnom posredovanju. U banci čiji je posrednik ova žena potvrdili su nam da radi za njih.

Skandal... Lepe i na govornice
Skandal... Lepe i na govornice

Agenti na terenu

- Imamo tim od 80 agenata koji posreduju između nas i građana. Njihov rad je strogo definisan u skladu s najvišim standardima komunikacije i zaštite klijenata, ali ovakvim reklamiranjem je prekršen ugovor o posredovanju, kojim je strogo zabranjen bilo kakav materijal osim onog koji je obezbedila banka, kao i javno oglašavanje. Zbog kršenja ugovora posrednik će biti kažnjen - navode u ovoj banci.U Udruženju bankarskih klijenata Efektiva kažu za Kurir da se dešavalo da banke sklapaju ugovore sa firmama ili fizičkim licima kako bi posredovali u odobravanju kredita, što nije zabranjeno.- Kada se pođe od toga koliko banke ulažu u reklame za kredit, ovo stvarno nema rezona. Koji je to klijent koji će da gleda oglas na kanti, samo očajnici koji ne mogu da dobiju kredit nigde, pa da probaju i ovako - ističe Dejan Gavrilović iz Udruženja.

Narodna banka SrbijeU BANKU PRE POTPISIVANJA UGOVORAU Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da su banke odgovorne za način na koji se oglašavaju i ukazuju na propisanu zakonsku obavezu da se finansijske usluge moraju oglašavati na jasan i razumljiv način, bez netačnih informacija.- Bez obzira na mogućnost oglašavanja banke preko posrednika, građani bi trebalo da se dobro i u neposrednoj komunikaciji sa bankom upoznaju sa uslovima iz ugovora o kreditu - upozoravaju u NBS.

Strogi uslovi i kod posrednikaSAMO ZA MLAĐE OD 32Osoba koja se javila na telefon sa oglasa rekla nam je da kredit ne može da obezbedi nekom ko je zaposlen na određeno i radi manje od šest meseci kod trenutnog poslodavca, i ako ima više od 32 godine. Ispitivala nas je i da li smo redovno vraćali kredite i da li trenutno otplaćujemo neke zajmove.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 13.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track