ŠTA ZA SRBIJU ZNAČI SPORAZUM SA EVROAZIJSKOM UNIJOM: Otvara se tržište od 182 miliona ljudi
Foto: Tanjug

Predovori gotovi do kraja godine

ŠTA ZA SRBIJU ZNAČI SPORAZUM SA EVROAZIJSKOM UNIJOM: Otvara se tržište od 182 miliona ljudi

InfoBiz -

BEOGRAD - Evroazijska ekonomska unija (EEU) od danas počinje pregovore sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima, a sporazum bi trebalo da bude potpisan do kraja godine, izjavio je danas koordinator Centra za saradnju sa Rusijom u Privrednoj komori Srbije Dejan Delić i dodao da se našoj privredi tako otvara tržište od 182 miliona ljudi.

Predsednik Upravnog odbora EEU Tigran Sargsjan je izjavio ranije danas u Astani, posle zasedanja Vrhovnog saveta te organizacije, da će EEU održati razgovore sa Srbijom o uspostavljanju jedinstvenog trgovinskog režima.

Delić je tim povodom rekao Tanjugu da to za srpsku privredu znači, pre svega, racionalizaciju dijaloga i dobijanje 'adresara' za razgovor o unapređenju bilateralne privredne saradnje.

"Još važnije je, na čemu će PKS, insistirati je dalja liberalizacija trgovine. Ne očekujemo lošije uslove od trenutnih, štaviše, tražićemo dalju liberalizaciju nepreferencijalnih proizvoda koji ne mogu da koriste bescarinski tretman, a to su sirevi, pre svega tvrdi, kao i šećer i duvanski proizvodi. Nama se otvara tržište od 182 miliona ljudi i to doprinosi jačoj investicionoj privlačnosti", naglasio je stručnjak PKS.

Sagovornik Tanjuga podseća da Srbija trenutno ima bilateralne odnosno pojedinačne sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom ističući da ćemo imati sada i jedan zajednički sporazum sa Jermenijom i Kirgistanom.

Foto: Printscreeen Twitter
Foto: Printscreeen Twitter

"Očekujemo da pregovori počnu što pre, a samo finale i potpisivanje sporazuma očekujemo do kraja ove godine", naveo je Delić.

On kaže da je danas, na primer, zvala vodeća svetska kompanija iz Francuske u oblasti farmacije i kozmetike da se raspita o ulasku na srpsko tržište zarad dobijanja domaćeg porekla proizvoda i izvoza na tržište EEU.

"Mi ćemo EEU predstaviti modele sporazuma o slobodnoj trgovini koje imamo sa EU, članicama CEFTA, EFTA i Turske i stoji poziv i kompanijama iz EEU za otvaranje proizvodnje ovde radi odlaska na treće tržište", rekao je Delić.

On je naglasio da je to tržište EEU veoma važno za nas navodeći kao primer Rusiju koje ima prioritetni značaj.

"Mi u prvom kvartalu 2016. godine beležimo rast izvoza u Rusiju od 22 odsto. Tako da posle jedne nereprezentativne godine, zbog poznatih uslova, pada kursa rublje i pada cena i tražnje, kao i nesigurnosti - kurs rublje sada stagnira i pokazatelji našeg rasta izvoza od 22 odsto govore o povratku na prethodni trend izvoza koji je veći od milijardu dolara samo na tržište Rusije", dodao je Delić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track