STAGNACIJA: Italija u recesiji, Srbija se uzda u Ruse i Arape
Foto: Rojters

Privreda EU ugrožava svetsku ekonomiju

STAGNACIJA: Italija u recesiji, Srbija se uzda u Ruse i Arape

InfoBiz -
OECD upozorio da se evrozona približava „mrtvoj tački“ i da je rizik za sve druge zemlje. Mi u Uniju izvozimo 63% proizvoda, a 77% investicija je iz EU

BEOGRAD - Privreda evrozone približava se „mrtvoj tački“ i predstavlja veliki rizik za svetski privredni rast, pa tako i za Srbiju, koja od Evrope dobija 77 odsto ulaganja i kojoj izvozi 63 odsto svoje robe. Zato će manji rast evropskih privreda dodatno smanjiti izvoz srpske privrede i strana ulaganja u našu zemlju.Posebno treba da brine što Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smatra da je u najvećim problemima Italija, gde Srbija izvozi najviše robe. Italija će ove godine biti u recesiji od 0,4 odsto, sledeće će imati rast od 0,2, a 2016. samo jedan odsto. U izveštaju OECD navodi se da evrozona predstavlja „veliki rizik“ za svetsku privredu i mogla bi da se zaglibi u „klopci trajne stagnacije“. Organizacija za evrozonu predviđa rast od 0,8 odsto ove godine, 1,1 odsto iduće i 1,7 odsto 2016.Ekonomista Goran Nikolić kaže da vesti iz EU nisu dobre zbog povezanosti naše ekonomije s njenim privredama.- Efekat na Srbiju biće preko usporavanja uvozne tražnje, odnosno manjih narudžbina iz inostranstva, pa time i našeg izvoza, što će pogoditi sve kompanije koje su okrenute prodaji robe evropskim kupcima. Drugi efekat je manje stranih investicija iz EU - jasan je Nikolić.U Privrednoj komori Srbije navode da se posledice mogu očekivati na nivou investicija iz EU.- Ipak, treba imati u vidu da se pojačava saradnja s Rusijom i Carinskom unijom (Rusija, Belorusija, Kazahstan), UAE, Kinom, čime se može sprečiti potencijalna recesija privrede. Pred nama su brojni izazovi, ali, uz optimizam, možemo očekivati da se trend u EU neće u velikoj meri odraziti na nas - objašnjava za Kurir Aleksandra Stanarević, direktorka Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS.

Žan-Klod Junker
Žan-Klod Junker

Žan-Klod JunkerPRIVREDI EU 21 MILIJARDANovi predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio je juče investicioni plan za pokretanje evropske privrede, „težak“ 315 milijardi evra. „Evropi treba podsticaj i danas joj Komisija pruža odskočnu dasku. Evropa se vraća poslovanju“, rekao je on. Evropski fond za strateške investicije imaće 21 milijardu evra, ali Junker tvrdi da će efekat biti 15 puta veći.

ČinjeniceSTRANE DIREKTNE INVESTICIJE 2000 - JUN 2014. - Austrija 3,4- Holandija 1,8- Nemačka 1,8- Luksemburg 1,7- Norveška 1,5- Grčka 1,4- Italija 1,3- Rusija 0,783(*milijardi dolara)IZVOZ JANUAR - SEPTEMBAR 2014.Italija 1,99Nemačka 1,38Bosna i Hercegovina 0,987Ruska Federacija 0,782Crna Gora 0,582(*milijardi dinara)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track