ŠTETOČINE: Vode Vojvodine ojadile seljake za 100.000 evra
Foto: Shutterstock

Ratarima u Novoj Crnji kanal potopio useve i napravio velike gubitke

ŠTETOČINE: Vode Vojvodine ojadile seljake za 100.000 evra

InfoBiz -

Odvodni kanal poplavio 178 hektara pod suncokretom, kukuruzom, sojom i pšenicom, ali i pedesetak kuća, na kojima se šteta još utvrđuje, tvrdi predsednik ugrožene opštine

Preduzeće „Vode Vojvodine“ odgovorno je za plavljenje njiva u opštini Nova Crnja krajem juna ove godine, zbog čega su seljaci pretrpeli štetu od 100.000 evra, tvrdi za Kurir predsednik te opštine Pera Milankov.On objašnjava da je u nadležnosti ovog javnog vodoprivrednog preduzeća kanal Keveš 2, koji se izlio i poplavio useve u selu Aleksandrovu.- Odgovornost snose „Vode Vojvodine“ jer su nivo vode u kanalu, koji služi za odvodnjavanje, držali do vrha i kad su pre mesec dana pale veće padavine, voda se izlila i uništila useve na 178 hektara. Opštinska komisija je popisala štetu, koja iznosi oko 100.000 evra, o čemu smo obavestili Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, koji je osnivač „Voda Vojvodine“. Zatražili smo da to preduzeće ratarima nadoknadi štetu, ali ni posle 20 dana nismo dobili nikakav odgovor - kaže Milankov.On dodaje da su „Vode Vojvodine“ zbog lošeg održavanja kanala odgovorne i za plavljenje pedesetak kuća u naselju Srpska Crnja, na kojima se šteta još utvrđuje.Jedan od oštećenih ratara Dragan Lapčević kaže da će zemljoradnici ići na sud ukoliko „Vode Vojvodine“ ne plate štetu.- Poplavljene su nam njive pod suncokretom, sojom, kukuruzom i pšenicom i ovo je treća godina kako nas namerno plave. I to sve zbog navodnjavanja privatnog voćnjaka od 200 hektara u naselju Vojvoda Stepa - sumnja Lapčević.

„Vode Vojvodine“KRIVA JE ZEMLJA, SLABO PROPUŠTAU „Vode Vojvodine“ negiraju odgovornost za plavljenje useva i tvrde da je krivo zemljište jer slabo propušta vodu:- Iz kanala Keveš 2 nije bilo izlivanja vode i plavljenja, niti štete zbog nefunkcionisanja vodnih objekata. O svemu ovome postoji detaljan izveštaj koji je sačinio sudski veštak, koga je angažovalo VDP „Srednji Banat“, koji je u izveštaju potvrdio da nije bilo izlivanja iz kanala i da nije pričinjena znatna šteta. Velike padavine se na takvom zemljištu duže zadržavaju i to nije krivica javnog preduzeća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja