STRUČNJACI: Srbija ima gasa za snabdevanje prioritetnih potrošača 100 dana
Foto: Reuters

Nema razloga za brigu

STRUČNJACI: Srbija ima gasa za snabdevanje prioritetnih potrošača 100 dana

InfoBiz -
BEOGRAD - Srbija ne bi trebalo da bude zabrinuta zbog toga što je Rusija obustavila isporuku gasa Ukrajini, jer u skladištu gasa u Banatskom dvoru ima gasa za 100 dana snabdevanja prioritetnih potrošača, izjavila je danas stručnjak za energetiku Jelica Putniković.

Ona je agenciji Beta kazala da je Srbija sada u boljoj poziciji nego u gasnoj krizi 2009. jer u skladištu gasa u Banatskom dvoru ima oko 400 do 500 miliona kubnih metara tog energenta, a to je dovoljno za 100 dana dnevne potrošnje od četiri do 4,5 miliona kubnih metara gasa prioritetnih potrošača.

Prema njenim ocenama, Srbija bi ipak trebalo da se dodatno zaštiti i da insistira na tome da ruski Gasprom ispuni svoje obaveze prema Srbiji po osnovu dugoročnog ugovora o isporukama 10 miliona kubnih metara gasa godišnje. Putniković, koja je i urednik internet časopisa Balkanmagazin, naglasila je da postoji realna opasnost da će možda doći do nove gasne krize zbog obustave isporuke gasa ruskog Gasproma Ukrajini, jer će Ukrajina početi da koristi gas koji preko njene teritorije ide ka potrošačima u Evropi.

"Ako se to desi, to znači da će Gasprom zavrnuti slavine ne samo prema Ukrajini već i prema Evropi u gasovodima preko Ukrajine, što znači i manje prirodnog gasa na tržištu Evrope", kazala je ona.

Prema njenim ocenama, takav scenario bi se negativno najviše odrazio na balkanske zemlje, pre svega Srbiju i Bugarsku, dok je Madjarska u boljoj situaciji jer ima rezerve gasa u skladištima i alternativne pravce snabdevanja tim energentom.

Ona je naglasila da je zanimljivo i to što Evropska unija još nije oštrije reagovala na to što Ukrajina prestaje sa nabavkom ruskog gasa, jer je, kako je dodala, poznato da ta zemlja nema puna skladišta gasa.

"Izjava Ukrajine da će kupovati gas od nekog drugog u Evropi sada je malo zakasnela. Ako već nemaju dogovorene isporuke od bilo kog drugog dobavljača u Evropi, malo je čudno da će sada, kada je zima skoro počela, uspeti da obezbede dovoljno tog energenta", kazala je Putniković.

Prema njenim rečima, Srbija bi što pre trebalo da počne sa izgradnjom druge faze podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru ili sa izgradnjom bar još jednog podzemnog skladišta tog energenta, jer bi tako imala dovoljno gasa ne samo za svoje potrebe, već i da snabdeva i okolne zemlje.

"Skladištenje gasa, pa potom njegova prodaja kada je manjak tog energenta na tržištu, je dobar biznis", zaključila je Putniković.

Ruska gasna kompanija Gasprom obustavila je juče ujutru isporuke gasa Ukrajini, jer kako je saopštila, Kijev nije platio avans. Oko 15 odsto gasa koji se koristi u Evropi prelazi preko ukrajinske teritorije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track