SKINUT S LISTE DRŽAVNIH DUŽNIKA: Sud na čak godinu dana oslobodio Beka poreza!
Foto: Zorana Jevtic

Evo zašto je tajkun

SKINUT S LISTE DRŽAVNIH DUŽNIKA: Sud na čak godinu dana oslobodio Beka poreza!

InfoBiz -
Povlastice „Luci Beograd“ 2014. godine odobren reprogram poreskog duga od 938 miliona dinara na pet godina, uz grejs period od 12 meseci

BEOGRAD - Iako se Milan Beko kao vlasnik „Luke Beograd“ ne nalazi na najnovijoj listi poreskih dužnika, on svoje obaveze prema državi od 938 miliona dinara nije izmirio, već je od oktobra 2014. ušao u novi reprogram dugova na pet godina, kojim mu je omogućeno da u prvih godinu dana uopšte ne vraća poreska zaduženja, kao i da bude skinut s liste neplatiša Poreske uprave, saznaje Kurir.To praktično znači da je on i dalje jedan od najvećih poreskih dužnika, ali mu zakonska kombinatorika omogućava moratorijum na dug, koji će nakon isteka grejs perioda od 12 meseci, plaćati u periodu od 60 meseci, što znači da će ukupno zaduženje izmiriti tek 2019.Sudska odlukaIzvor Kurira iz Privrednog suda Beograd navodi da je ovakav položaj Beko za „Luku“ izborio sudskim rešenjem kojim je prihvaćen njegov zahtev za nov reprogram duga, a koje je postalo pravosnažno 10. oktobra 2014.- Tada su istekli rokovi žalbe poverilaca na novi Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), pa je rešenjem Privrednog suda dokument postao pravosnažan. Tako je on, po članu 74 a Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, morao da se briše sa evidencije poreskih dužnika jer mu je sud omogućio godinu dana odlaganja plaćanja obaveza, uključujući i poreske - objašnjava naš sagovornik.Privremeno odlaganje On dodaje da je ovo legalna rabota i da Milan Beko u narednih godinu dana može da bude miran jer neće nositi etiketu velikog poreskog dužnika.- Zakon je napravljen tako da su veliki poreski dužnici zaštićeni kao beli medvedi. Naravno, sud je u ovom slučaju samo neko ko mora da primeni zakonsku normu, a kriv je onaj ko je ovakav zakon doneo. Ako se malo pročeprka, videće se koji je ministar i kad izmislio UPPR, koji u stvari tajkunima služi kao paravan za izbegavanje obaveza. Još nikome nije oduzeta imovina, iako se ona zalaže prilikom usvajanja UPPR i služi kao garant kojim država i drugi poverioci treba da nadoknade svoja potraživanja ukoliko se ne poštuje redovna dinamika izmirivanja predviđenih rata - tvrdi naš sagovornik.Od Beka, kao ni od „Luke Beograd“ nismo dobili objašnjenje u vezi s garancijom i odlaganjem plaćanja poreskog duga.

Mlađen KovačevićZAKON ŠTITI VELIKE DUŽNIKEProfesor ekonomije Mlađen Kovačević kaže da nije dobra vest to što dug nije izmiren i da su samo zakonskom kombinatorikom „Luka Beograd“ i Milan Beko skinuti s liste poreskih dužnika.- To je onda nerealno stanje i stvara konfuziju u javnosti da zakon štiti velike dužnike. Običan svet iritira to što desetak biznismena koji duguju milione evra poreza niko ne dira, dok se običnim ljudima i za najobičnije komunalne dugove šalju izvršitelji - kaže Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track