Suncokret, soja i repa odlično rodili
Foto: Beta

Žetva pri kraju

Suncokret, soja i repa odlično rodili

InfoBiz -
Prinosi suncokreta kreću se oko tri tone po hektaru. Ukupna ovogodišnja proizvodnja te uljarice prognozira se na između 550.000 i 600.000 tona

BEOGRAD - Žetva suncokreta je pri kraju, rod je odličan, a prinosi soje i šećerne repe su izuzetno dobri, izjavila je direktorka doo "Industrijsko bilje" Olga Čurović .

Prinosi suncokreta kreću se oko tri tone po hektaru, a zbog velikih kiša je procenat ulja nešto niži nego što se očekivalo, rekla je Čurović. Ukupna ovogodišnja proizvodnja te uljarice prognozira se na između 550.000 i 600.000 tona, navela je Čurović.

"Soja je počela da se skida, i njoj je ovo vreme pogodovalo. Prinosi su fantastični, onako kako čujemo sa terena, više od tri tone po hektaru, možda će biti i 3,5 tone u proseku u celoj zemlji", istakla je Čurović.

Ona je napomenula da je soja požnjevena sa 50 odsto površina, a očekuje da će ukupan rod biti veći od 500.000 tona, pa možda čak i od 600.000 tona. Čurović je dodala da još nema zvaničnih podataka o kvalitetu soje i da treba sačekati kraj žetve i analize o sadržaju proteina u toj uljarici.

Ukupno, uljarica će u zemlji sigurno biti više od milion tona, a problem je u tome sto sada kreće i berba kukuruza, pa će biti velikih problema sa skladišnim prostorom i transportom, upozorila je Čurović.

Kada je reč o šećernoj repi, u toku je njeno vađenje sa ukupno zasejanih 70.000 hektara, a prinosi su ove godine, zbog velikih kiša takođe fantastični i veći su od 60, odnosno 70 tona po hektaru, istakla je Čurović. Digestija, odnosno sadržaj šećera u kišnim uslovima je niska, ali isto se očekuje dobar rod od oko četiri miliona tona što će dati proizvodnju šećera od 600.000 tona, precizirala je Čurović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track