SVEČANA CEREMONIJA: Dačić na Parlamentarnoj skupštini Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju
Foto: Marina Lopičić

Skup u Beogradu

SVEČANA CEREMONIJA: Dačić na Parlamentarnoj skupštini Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju

InfoBiz -

U Beogradu je danas počelo 48. plenarno zasedanje Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES), organizacije kojom Srbija predsedava od 1. jula, a glavne teme su međunarodne investicije, uloga religije u borbi protiv terorizma i ekstremizma i održiv razvoj u državama članicama.

Zasedanje u hotelu Metropol otvorila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, istakavši da Srbija snažno doprinosi razvoju stabilnosti u regionu CES, razvoju dobrosusedskih odnosa, unapređivanju i stvaranju povoljne ekonomske i političke klime za saradnju u regionu.

Gojković je naglasila da je Srbija od pristupanja CES 2004. opredeljena za razvoj i jačanje prijateljskih odnosa sa državama Parlamentarne skupštine.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

U skladu sa tim, tokom predsedavanja u drugoj polovini ove godine Srbija se zalagala za dalje razvijanje regionalne saradnje, jačanje međunarodnog položaja organizacije, kao i unapređenje ekonomske saradnje, navela je.

Srbija se zalagala i za dalji nastavak parlamentarnog dijaloga i parlamentarne diplomatije, dodala je Gojković.

Ukazujući na značaj parlamentarizma i parlamentarne diplomatije u globalnom rešavanju brojnih izazova savremenog doba, Gojković je predočila da su teme zasedanja u Beogradu međunarodne investicije, uloga religije u borbi protiv terorizma i ekstremizma i uloga obrazovanje i nauke u održivom razvoju.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je za 13. decembar sastanak Saveta ministara inostranih poslova CES, čime će Srbija završiti šestomesečno predsedavanje tom Organizacijom i predati dužnost Turskoj.

Dačić je ukazao da je to složena međunarodna organizacija koja pokriva brojne ekonomske i društvene sfere naših zemalja i ujedinjuje ih u jedan plemeniti cilj – učvršćivanje mira, stabilnosti i bezbednosti zarad opšteg dobra crnomorskog regiona.

Na putu do cilja, kako je istakao Dačić, članice se institucionalno povezuju u ekonomiji, borbi protiv organizovanog kriminala, zdravstvu i farmaciji, u slučajevima prirodnih nepogoda, ali i nauci tehnologiji, komunikacijama i obrazovanju.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Prema njegovim rečima, prioriteti predsedavanja Srbije su unapređenje ekonomske saradnje članica, sa posebnim akcentom na trgovinu i turizam, infrastrukturno povezivanje i unapređenje saradnje sa drugim međunarodnim organizacijama i inicijativama, naročito sa EU i UN.

Iskreno se nadam da smo uspeli u realizaciji zadataka koje smo postavili 1. jula 2016. kada smo preuzeli predsedavanje, uzimajući u obzir složenost političkih prilika u crnomorskom regionu, poštujući sve zemlje-članice, ne zanemarujući njihove razlike, a fokusirajući se na ono što nam je zajedničko – želja za ekonomskim, kulturološkim i sociološkim prosperitetom i jačanje saradnje u oblastima koje nam u tome mogu pomoći, zaključio je Dačić.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Zasedanju prisustvuju delegacije Rumunije, Bugraske, Grčke, Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Moldavije, Rusije, Turske i Ukrajine, a od država članica samo Gruzija nema predstavnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track