SVETSKI EKONOMSKI FORUM Brnabić: Srbija spremna da ide u susret promenama
Foto: Filip Plavčić

Ministarka u Jordanu

SVETSKI EKONOMSKI FORUM Brnabić: Srbija spremna da ide u susret promenama

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministarska državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je da je jedna od poruka sa samita Svetskog ekonomskog foruma u Jordanu da "strah od digitalizacije ubija razvoj" i izrazila uvrenje da društvo u Srbiji ima hrabrost i političku volju da ide u susret promenama.

Forum u Jordanu je kao i u Davosu, fokus daljeg svetskog razvoja stavio na digitalizaciju kao osnov četvrte industrijske revolucije i startap kompanije kao bazu za razvoj inovacija, rast konkurentnosti, razvoj preduzetništva i zapošljavanja mladih, navela je Brnabić, koja je prisustvovala samitu.

To je posebno zanimljivo i relevantno za Srbiju i viziju Vlade Srbije za dalji razvoj naše zemlje, ukazala je ona. Srbija razume izazove digitalizacije i priliku koju ona pruža, smatra ministarka. Ona je podsteila da vlada preko svog Saveta za IT otvoreno komunicira sa industrijom i podržava brži razvoj ekosistema za startapove i inovacione kompanije kroz jačanje formalnog i neformalnog obrazovanja, razvoj infrastrukture i menjanje pravnog okvira kako bi pojednostavila poslovanje u Srbiji, što je, kako je dodala, direktno povezano sa unapređenjem konkurentnosti.

"Istovremeno, ubrzano radimo na postavljanju elektronske uprave u Srbiji kako bismo pružali efikasnije i kvalitetnije usluge građanima i privredi i napravili upravu koja može da izdrži i podrži promene koje dolaze sa digitalizacijom", dodala je ona.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Brnabić je navela i da vlade i privrede u nekim od najrazvijenijih zemalja ubrzano prelaze na bezgotovinsku ekonomiju, navodeći kao primer Australiju koja će do 2022. godine u potpunosti izbaciti gotovinska plaćanja iz upotrebe i Belgiju gde je skoro 90 odsto ukupnih finansijskih transakcija već sada elektronsko.

Srbija je prepoznala potrebu za bržom promocijom bezgotovinskog plaćanja i to je jedna od tačaka u Akcionom planu za borbu protiv sive ekonomije 2017/18 koji je Savet kojim predsedava ministar finansija usvojio prošle nedelje, dodala je ona i podsetila da je zato je i u okviru nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" dodatna šansa bila data za kartična plaćanja.

"Ohrabruje što smo i u Davosu i u Jordanu mogli da čujemo da smo na pravom putu. Međutim, taj put je dug i pun izazova" istakla je ministarka napominjući da vlada treba u potpunosti da bude predana ostvarivanju postavljhenih ciljeva: digitalizacija elektronskoj upravi, osnaživanju IT sektora, kreiranju podsticajnog okruženja za startapove, inovacije i borbi protiv sive ekonomije.

Prema njenim rečima, tema Foruma od 19. do 21. maja u Jordanu bili su Trenutni izazovi i održiva budućnost Bliskog istoka i Severne Afrike , a prisustvo visokih zvaničnika EU, uključujući Johanesa Hana i Federiku Mogerini pokazalo je značaj ovog regiona za stabilnost i ogromne potencijale za ekonomsku saradnju sa EU.

(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track