TAJKUN VOJIN LAZAREVIĆ PRED BANKROTOM: Banke mu plene i imovinu u Albaniji!
Foto: Dado Đilas

Vlasnik „Rudnapa" u problemima

TAJKUN VOJIN LAZAREVIĆ PRED BANKROTOM: Banke mu plene i imovinu u Albaniji!

InfoBiz -
Energetski magnat duguje čak 11,6 milijardi dinara, a račun firme mu je blokiran duže od godinu dana. U Tirani je već ostao bez 15 hektara zemlje na kojoj je s partnerom iz BiH trebalo da gradi terminal za naftu i gas

BEOGRAD - Jedan od najpoznatijih srpskih tajkuna Vojin Lazarević duguje 11,6 milijardi dinara, firma mu je u blokadi po potraživanjima od 2,8 milijardi, a banke su, kako prenosi BIRN, krenule u prodaju i zemljišta koje ima u Albaniji.Na zemljištu nedaleko od luke Drač Lazarević je s partnerom iz BiH Damirom Fazlićem već uložio 30 miliona evra kako bi izgradio međunarodni terminal za gas i naftu, a među potencijalnim investitorima je, kako je biznismen iz BiH najavljivao, bio i Vesli Klark, bivši komandant NATO.Plan reorganizacijeLazareviću, koji je bio jedan od najvećih trgovaca strujom u jugoistočnoj Evropi, prvo sa Vukom Hamovićem u firmi EFT, a zatim sam preko „Rudnapa“, sad preti bankrot. Sivi dani počeli su februara prošle godine, kad ga je zbog duga od 20 miliona blokirao nemački „Tisen Krup matirijals“, a onda i domaće banke za 2,6 milijarde dinara, koje su i pokrenule stečaj.Iako je Lazarević pripremio plan reorganizacije kako bi sprečio rasprodaju imovine, banke u Albaniji, kako prenosi BIRN, oduzele su mu 15 od ukupno 20 hektara zemlje zbog neplaćenih kredita.- Naizgled bezvredno močvarno zemljište srpski energetski mogul i Damir Fazlić planirali su da pretvore u međunarodni terminal za gas i naftu. Ali njihov plan doživeo je veliki neuspeh kada su im albanske banke oduzele 15 hektara zemlje, 30 kilometara zapadno od Tirane - piše BIRN, član Balkanske istraživačke mreže.HipotekaBIRN je saznao i da bi nekretnine firme “Alfa”, jedne od ključnih kompanija u ovom poslu, sa sedištem u Tirani, takođe mogle da bude oduzete kao zalog, i to od banke iz Srbije, kao poverioca u stečajnom postupku nad „Rudnapom“. Banka na ime kredita od 24 miliona evra ima hipoteku nad zgradom u Admirala Geprata i zemljom u vlasništvu firme „Alfa“.- Tirana banka prodaje osam hektara zemlje kako bi povratila neplaćeni dug od 3,5 miliona evra firmi „Kraun akvizišens“ i „Alfa“, a Union banka sprovodi sedam hektara koji su korišćeni kao zalog za kredit dat firmi „Kraun akvizišens“ od 840.000 evra. Istovremeno, građevinska firma „Vega“, koja je izvodila pripremne radove na zemljištu, uspešno je tužila „Alfu“ za 933.000 evra i hoće da proda istih onih osam hektara zemlje koje već prodaje Tirana banka - navodi BIRN.ArapiInače, kako bi poboljšao poslovnu situaciju, Lazarević je firmi „Al Dahra“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prodao svoje preduzeće „Rudnap agrar“.Lazarević nije odgovorio na pozive Kurira.

AnalizaUSPON I PAD „RUDNAPA“„Rudnap“ je, kako prenosi BIRN, sa godišnjim prometom od 600 miliona evra bio na vrhuncu u periodu od 2007. do 2011, kad je bio među tri najveća trgovca strujom u Srbiji. U ovom periodu „Rudnap“ je bio potpisnik energetskih poslova vrednih 40 miliona evra. Prve gubitke firma je zabeležila 2013. i 2014. Revizori firme prijavili su „značajan pad obima trgovine električnom energijom“ u poslednjem kvartalu 2014. i zabeležili odsustvo bilo kakve trgovine u decembru te godine.

Martin ŠlafIMA NEKA TAJNA VEZAProšle godine BIRN je obelodanio da je 2013. „Rudnap“ bio u opasnosti da ne izvrši obaveze po osnovu dva kredita u vrednosti od 27 miliona evra uzeta od austrijske Hipo banke. Krediti su zatim prebačeni na Martina Šlafa, kontroverznog austrijskog mogula poznatog po preprodaji „Mobtela“, koji je bio Lazarevićev partner u izgradnji luksuznog turističkog odmarališta u Crnoj Gori. Zauzvrat, Lazarević je njemu dao svoj udeo u još nezavršenom projektu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track