TRAJAL: Više od 300 radnika prijavilo se za socijalni program
Foto: Shutterstock

Kruševac

TRAJAL: Više od 300 radnika prijavilo se za socijalni program

InfoBiz -
Radnici su se prijavljivali dobrovoljno, uglavnom oni koji imaju dve ili pet godina do penzije. Bile su ponuđene i opcije deset bruto plata i 200 evra po godini staža, rekao je predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Milosav Vukojičić

KRUŠEVAC - Na spisku zaposlenih koji kroz socijalni program žele da napuste kruševačku "Trajal korporaciju", a koji je prosleđen Ministarstvu rada, nalazi se 317 radnika, rečeno je u fabričkom Samostalnom sindikatu.

"Radnici su se prijavljivali na dobrovoljnoj osnovi, a uglavnom je reč o onima koji imaju dve ili pet godina do penzije. Bile su ponuđene i opcije deset bruto plata i 200 evra po godini staža", rekao je predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Milosav Vukojičić.

Cilj socijalnog programa je, kako je dodao, da se "Trajal" što bolje privatizuje, odnosno da višak radnika ne bude prepreka za dolazak ozbiljnog investitora. Fabrika zapošljava oko 1.600 radnika i najveća je u Kruševcu. Imala je neuspešnu privatizaciju, a ugovor o prodaji s bugarskom kompanijom Brikel raskinut je krajem prošle godine, nakon sedam godina od prodaje.

U fabričkom Samostalnom sindikatu se očekuju da bi socijalni program mogao da bude sproveden do kraja godine. Poslovodstvo ove fabrike očekuje da će od više interesenata koji su uputili pisma o zainteresovanosti biti izabran najbolji. "Najbolji partner je onaj koji može da obeća nove investicije, nastavak rada, zapošljavanje, uredno izmirivanje obaveza. Za "Trajal" ima interesenata, dolazili su u fabriku", kazao je ranije generalni direktor "Trajal korporacije" Miloš Nenezić.

To preduzeće će, prema rečima jednog od direktora, Bogosava Trišića, tokom privatizacije možda morati da se podeli na više celina. "Postoji ideja, koju podržava država, da se od dela "Trajala" formira državno preduzeće koje bi proizvodilo vojnu opremu i kao takvo bilo deo odbrambenog sistema Srbije", kazao je Trišić.

"Trajal" je u trenutku privatizacije 2006. godine zapošljavao oko 3.400 radnika, tokom prve godine tadašni većinski vlasnik "Brikel" sproveo je socijalni program za oko 1.000 radnika, da bi kraj 2011. godine Korporacija dočekala sa oko 2.200 zaposlenih. Tada je prodajom dela "Trajala", Fabrike autoguma, iz preduzeća otišlo još oko 500 ljudi. Za socijalni program koji su nadležni nedavno ponudili preduzećima u restrukturiranju, prijavila se i skoro polovina, odnosno oko 730 radnika IMK "14. oktobar". Pre godinu dana iz četiri kruševačka preduzeća, koja su takođe u postupku restrukturiranja, kroz socijalni program otišlo je oko 650 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track