U HRVATSKOJ I CRNOJ GORI CENE VEĆE ČETIRI PUTA: Srpsko voće je najjeftinije!

Asortiman u komšiluku drastično skuplji od našeg

U HRVATSKOJ I CRNOJ GORI CENE VEĆE ČETIRI PUTA: Srpsko voće je najjeftinije!

InfoBiz -
Velika ponuda oborila je cenu voća i povrća kod nas, dok su u regionu zbog turističke sezone ove namirnice skuplje i do četiri puta

BEOGRAD - Cene voća i povrća na zelenim pijacama u Srbiji niže su i po nekoliko puta u odnosu na Hrvatsku i Crnu Goru, a stručnjaci smatraju da je to posledica povećane ponude u Srbiji i niže kupovne moći građana nego u susednim zemljama, u kojima je u jeku turistička sezona.

Dubrovnik, Hrvatska
Dubrovnik, Hrvatska

Tako su breskve u Srbiji tri puta jeftinije nego u Hrvatskoj i čak četiri puta nego u Crnoj Gori, a slično je i s kajsijama i kruškama.

Petrovac, Crna gora
Petrovac, Crna gora

Limun potvrđuje praviloDok se kilogram nektarina u Srbiji može kupiti i za 40 dinara, Hrvati za njih moraju da izdvoje najmanje 160 dinara, a Crnogorci čak 180, dok u nekim gradovima one koštaju i do 300 dinara.Jedino je limun u Srbiji drastično skuplji nego kod komšija, pa je za kilogram potrebno izdvojiti najmanje 230 dinara, dok se u Crnoj Gori on može pazariti i za 160 dinara.Slična situacija je i sa povrćem, pa tako paradajz u Srbiji košta 70 dinara, u Crnoj Gori je njegova najniža cena 90, a u Hrvatskoj 135 dinara, mada dostiže cenu i od 180 dinara po kilogramu.Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Srbije smatra da su niže cene voća i povrća na pijacama u Srbiji posledica povećane ponude u Srbiji u odnosu na Hrvatsku i Crnu Goru.- Proizvodi koji imaju niže cene dobrim delom se proizvode u Srbiji. Drugi faktor koji uslovljava više cene u Hrvatskoj i Crnoj Gori jeste povećana tražnja i potrošnja voća i povrća u vreme turističke sezone. Ali kad uporedimo ove cene s primanjima u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, potrošači u Srbiji imaju daleko manju kupovnu moć i u nezavidnijem su položaju - smatra Bogosavljević.

GrožđePrema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvođačke cene pojedinih proizvoda poljoprivrede i ribarstva u maju su u proseku smanjene za 0,6 odsto. Najviše je pojeftinilo povrće, i to za devet odsto, dok je krompir poskupeo za 47 odsto.

Da li zbog veće tražnje ili niske ponude, tek u Hrvatskoj su cene uvoznog voća i povrća paprene, pa na najskupljoj pijaci u Rovinju kilogram belog grožđa iz Španije košta 10,5 evra (80 kuna), a kilogram paradajza 5,30 evra (40 kuna), dok se za smokve mora izdvojiti osam evra. Za kilogram trešanja na Braču potrebno je izdvojiti neverovatnih 13,20 evra.Profesor Stipe Lovreta sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu ističe da je to što je Srbija poljoprivredna zemlja ključno što su niže cene voća i povrća u Srbiji u odnosu region.- Ima dosta individualnih proizvođača kojima je zelena pijaca jedino mesto za prodaju, pa zbog velike konkurencije moraju da spuštaju cenu. Kada je reč o uvozu svežeg voća i povrća, u Srbiji uvoznički lobi nije u tolikoj meri prisutan kao u Hrvatskoj i Crnoj Gori - kaže Lovreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track