LOPOVI: U ime radnika IMT opljačkali državu za 320 miliona dinara!
Foto: Fonet Zorana Jevtić

Sumnjive isplate u industriji mašina i traktora

LOPOVI: U ime radnika IMT opljačkali državu za 320 miliona dinara!

InfoBiz -
Poreska uprava od 800 bivših radnika IMT traži oko 72 miliona solidarnog poreza na ime isplaćenih zaostalih zarada iako radnici nisu primili ni dinara

BEOGRAD - Od 800 bivših radnika Industrije mašina i traktora (IMT) Poreska uprava traži da plate oko 72 miliona dinara solidarnog poreza na zaostale isplaćene zarade u vrednosti od oko 320 miliona dinara, a koje oni, kako tvrde, nikada nisu dobili.Radnici su inače jula prošle godine, nakon gašenja proizvodnje u IMT, završili na birou rada.- Poreska je u oktobru ove godine radila kontrolu u fabrici, nakon koje je svakom od radnika IMT uputila zahtev da plate između 85.000 i 100.000 dinara solidarnog poreza - tvrdi Petar Grbić, bivši predsednik Industrijskog sindikata u toj fabrici, i dodaje da su zaposleni prošle godine pristali na socijalni program, a IMT im je ostao dužan 12 zarada.

Ugašena proizvodnja... IMT zaposlenima duguje 12 zarada
Ugašena proizvodnja... IMT zaposlenima duguje 12 zarada

Gde su pare- Deo tih dugova takođe su i jul, avgust i septembar prošle godine. Za taj period nismo dobili ni dinara ni od IMT, ni od države, a upravo nam za ta tri meseca Poreska uprava traži da platimo solidarni porez na navodne isplate po radniku u iznosu od 400.000 do 500.000 dinara! Sve kolege s kojima sam se čuo potvrdile su mi da su dobile isti poreski zahtev - kaže Grbić i dodaje da su im u Poreskoj upravi u Zemunu potvrdili da je neko iz IMT njima dostavio potvrdu da je svakom radniku uplaćeno između 400.000 i 500.000 dinara, što je i bio osnov za solidarni porez.- U mom slučaju piše da sam za ta tri meseca primio 470.000 dinara i da na osnovu toga moram da platim 92.000 dinara poreza. Mi nemamo hleba da jedemo, a oni od nas sad traže da platimo porez na novac koji nismo očima videli. Tražimo od nadležnih institucija da utvrde gde je završio novac koji je navodno uplaćen radnicima - kaže Grbić i dodaje da svaki od radnika IMT u stečajnom postupku potražuje između 700.000 i 1,1 milion dinara za neisplaćene zarade.Direktor u rominguPoslednji direktor IMT Zoran Radosavljević, koji je bio na čelu fabrike u spornom periodu za koji Poreska uprava tereti radnike za porez, izbegao je da odgovori na pitanja o ovom slučaju.- Odavno nisam direktor. Nisam u zemlji 10 do 15 dana i nemam nikakvu informaciju. Ne znam šta se dešava - rekao je Radosavljević pre nego što je prekinuo vezu. Iz Agencije za privatizaciju i Poreske uprave nismo tokom vikenda uspeli da dobijemo objašnjenje kako je došlo do toga da se od radnika traži da plate porez na novac koji im nije isplaćen.

Stečajni upravnikSASTANAK U PORESKOJNi stečajni upravnik Miodrag Petrović nije bio voljan da objasni kako je došlo do toga da bivša firma uvali radnike u nevolju.- Zakazao sam sastanak u nadležnoj filijali Poreske uprave, ali nisam ovlašćen da dajem izjave. Obratite se Agenciji za privatizaciju - rekao je Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track