U NEMAČKOJ NIKO NEĆE DA RADI: Pomoćniku konobara plata 960 evra!
Foto: Rojters

Koliko tek ima konobar?

U NEMAČKOJ NIKO NEĆE DA RADI: Pomoćniku konobara plata 960 evra!

InfoBiz -
Konobarisanje se smatra marginalnim poslom, ali potrebno nam je sve više konobara zbog turista, čiji broj raste. Većina tinejdžera ne voli ovaj posao, jer je težak, kaže konobar Brian Dilek

NEMAČKA - Nemačka je ozbiljno suočena sa problemom nedostatka pomoćne radne snage, jer svake godine sve manje mladih upisuje trogodišnje zanatske škole.

U vreme ručka osoblje restorana "Tauro" jedva drži korak sa brojem porudžbina. U jednom berlinskom distriktu Berg restorani nude 800 mesta, a vlasnik jednog od njih Gerd Spicer treba svu moguću pomoć.Ali, na oglas za pomoćne radnike niko se nije javio poslednjih godinu dana."Situacija nije ništa bolja ni ove godine, pa smo ponovili oglas. Zbog ovakve situacije, morali smo da ponudimo nešto drugo, pa smo plate pomoćnika udvostručili na 960 eura", ističe Spicer, vlasnik "Taura".On je samo jedan od mnogih poduzetnika koji je morao da uvede takvu meru, jer se svake godine sve manje mladih ljudi prijavljuje za pomoćne radnike i obuku koja bi im omogućila napredovanje."Konobarisanje se smatra marginalnim poslom, ali potrebno nam je sve više konobara zbog turista, čiji broj raste. Većina tinejdžera ne voli ovaj posao, jer je težak", kaže konobar Brian Dilek.Problem za ovakvo stanje je delimično u jakoj nemačkoj privredi, koja traži nova radna mesta, s jedne strane, i malom prirodnom priraštaju, s druge strane.Podsetimo, zvanični podaci iz nedavnih analiza pokazuju da širom Nemačke ima skoro 120.000 upražnjenih mesta za šegrte što je 14.500 više mesta nego 2013. godine kada je zabeležen najveći rast potražnje za pomoćnom radnom snagom u skorije vreme.Taj problem delimično je izazvan jakom ekonomijom Nemačke i niskom stopom prirodnog priraštaja, što za rezultat ima rast potražnje za pomoćnom radnom snagom, ali i smanjenje ponude radne snage. Zbog toga je nezaposlenost među mladima u Nemačkoj izuzetno mala - oko četiri odsto, u poređenju sa 20,8 odsto u Španiji, ili prosekom EU od 9,8 odsto. Snažno tržište Nemačke takođe utiče da se srednjoškolci odlučuju da nastave obrazovanje na univerzitetima u želji da kasnije imaju veće plate.

(Aljazeera.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track