UDAR NA EKONOMIJU: Posle izbora evro će skočiti na 125 dinara?
Foto: Zorana Jevtić

Evo kako će nova kampanja uticati na devizni kurs

UDAR NA EKONOMIJU: Posle izbora evro će skočiti na 125 dinara?

InfoBiz -
Prognoze Aktuelna vlast žrtvovaće devizne rezerve da održi stabilan kurs barem do izbora, ali će posle njih domaća valuta početi da slabi, kao što je bilo i u ranijim izbornim ciklusima

BEOGRAD - Srpska valuta je od početka godine oslabila za jedan odsto, odnosno za 1,27 dinara, ali sagovornici Kurira veruju da će vlast iskoristiti sve adute, a ponajviše devizne rezerve centralne banke kako bi devizni kurs održali stabilnim barem do izbora.Ova veštačka odbrana dinara će se, kako upozoravaju, građanima obiti o glavu odmah posle formiranja nove vlade, a na šta upućuje i praksa iz ranijih izbornih ciklusa. Tako je 2012. posle izbora u maju dinar ojačao 2,5 odsto (za 1,8 dinara) do kraja te godine, dok je 2014. nakon glasanja u martu evro ojačao čak četiri odsto (za pet dinara) do kraja te godine. Iz ovog šablona proizlazi da će posle glasanja ove godine, bilo ono u aprilu ili maju, evropska valuta započeti trend rasta, pa bi sa sadašnjih 122,92 dinara do kraja godine evro mogao da skoči na 125 ili čak 127 dinara!

Finansijski slom

Inače, otkad je Srpska napredna stranka zvanično stupila na vlast 2012. godine (27. jula), vrednost dinara u odnosu na evro oslabila je čak za 4,2 dinara.Ekonomista Branko Dragaš objašnjava da bi država mogla da pribegne prodaji deviznih rezervi kako bi sačuvala vrednost dinara.- Vladajućem režimu ne odgovara da dođe da znatnog pomeranja kursa jer bi to ugrozilo njihovu želju da nastave da vladaju. Moja prognoza je da Srbiju u budućnosti očekuje potpuni finansijski slom kada prestane da se zadužuje - uveren je Dragaš.Privreda u opasnostiMeđutim, njegov kolega Ljubomir Madžar smatra da bi izbori mogli da imaju zanemarljivo mali uticaj, čime bi neznatno oslabili dinar.- Izbori skreću društvenu i političku energiju na stranačka nadmetanja, za toliko manje ostaje energije, volje i spremnosti da se vodi računa o privredi. Kad se o privredi malo lošije vodi računa, ona slabije funkcioniše, i to bi moglo nepovoljno da se odrazi na neke makroekonomske agregate, između ostalog i na naš izvoz. Manji izvoz znači da je manja ponuda deviza, zbog čega bi one poskupele i time oslabile dinar prema evru - objašnjava Madžar.

Da vladajuća partija znatno utiče na kurs evra smatra i Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište.- Kurs evra dosad se formirao s očekivanjem da će Srpska napredna stranka voditi Srbiju. Sam čin izbora neće uticati na valutu - izričit je Stevanović. Komentar NBS na ovu temu očekujemo danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track