UDRUŽENJE BANAKA OCENU SUDA SMATRA NEOSNOVANOM: Troškovi obrade kreditnog zahteva zakonom regulisani
Foto: Shutterstock

Ubs

UDRUŽENJE BANAKA OCENU SUDA SMATRA NEOSNOVANOM: Troškovi obrade kreditnog zahteva zakonom regulisani

InfoBiz -

BEOGRAD - Udruženje banaka Srbije (UBS) danas je ukazalo da su neosnovane ocene da banke nemaju pravni osnov da naplaćuju troškove obrade kreditnog zahteva.

"Na takav način se bez bilo kakvog osnova stvara negativna klima i podstiču nerealna očekivanja koja mogu dovesti u zabludu ne samo klijente banaka, već i celokupnu javnost", navodi se u saopštenju UBS.

Saopštenje je dato povodom presude Višeg suda u Somboru da banka ne sme da naplaćuje posebnu naknadu za obradu kredita jer su svi troškovi banke uključeni u kamatu, koja predstavlja jedinu cenu pozajmice.

"Poslovanje banaka u Srbiji je regulisano nizom akata i u domenu zaštite korisnika finansijskih usluga u potpunosti je harmonizovano sa evropskim pravnim okvirom i savremenom bankarskom i finansijskom praksom, što važi za trošak obrade kreditnog zahteva", istaklo je UBS.

Dodaje se da svuda u bankarskoj praksi postoji institut naplate troškova obrade kreditnog zahteva koji se mogu odrediti kao procenat od iznosa kredita ili kao apsolutna vrednost što zavisi od vrste kredita, iznosa kredita, kreditne sposobnosti i mnogih drugih faktora koji utiču na cenovnu politiku banke.

POTVRĐENO! Ako ste uzeli kredit posle maja 2007. možete da TUŽITE BANKU i dobićete!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Novi virus pokorio svet: 5 super saveta kako da se zaštitite od napada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track