UGLJENOKOP PROSLAVIO 20 GODINA: "Tamnava - Zapadno polje" isporučio 159 miliona tona lignita
Foto: EPS

Jubilej

UGLJENOKOP PROSLAVIO 20 GODINA: "Tamnava - Zapadno polje" isporučio 159 miliona tona lignita

InfoBiz -
Ugljenokop "Tamnava - Zapadno polle", najproduktivniji u okviru Elektroprivrede Srbije, u novembru je obeležio 20 godina rada tokom kojih je isporučio 159 miliona tona lignita, saopštio je danas EPS

Proizvodnja uglja na kopu "Tamnava - Zapadno polje" počela je 17. novembra 1995. godine i od tada je povećana sa šest miliona tona godišnje na 14,6 miliona tona, u rekordnoj 2013. godini. Poplave u maju prošle godine pretvorile su kop u jezero, u kojem je ostalo zarobljeno devet bagera, veliki broj mašina pomoćne mehanizacije, tračni transporteri i druga proizvodna oprema.

- Izuzutnim zalaganjem svih zaposlenih voda je ispumpana, mehanizacija obnovljena i sedam meseci nakon što je proizvodnja uglja zaustavljena, u decembru 2014. godine, ponovo je pokrenuta - istaknuto je. Proizvodnja uglja je u junu ove godine vraćena na nivo pre poplava, dodaju na toj adresi.

Na kopovima Rudarskog basena "Kolubara" proizvodi se oko 30 miliona tona uglja godišnje, od čega je skoro polovina sa "Zapadnog polja". Od kolubarskog lignita proizvede se oko 50 odsto električne energije u Srbiji, a svaki četvrti kilovat-sat od uglja sa najvećeg kopa. Svaki četvrta sijalica u Srbiji sija zahvaljujući lignitu sa kopa "Tamnava - Zapadno polje", podsećaju iz EPS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track