ULAGANJA POD VELOM TAJNE: Komitet za praćenje arapsko-srpskih poslova nije formiran tri godine
Foto: FoNet

Nejasno

ULAGANJA POD VELOM TAJNE: Komitet za praćenje arapsko-srpskih poslova nije formiran tri godine

InfoBiz -

Ulaganja od 220 miliona evra u namensku industriju, ulaganje četiri milijarde evra u fabriku čipova, 500 miliona evra za poljoprivredu, milijardu evra za infrastrukturu - to su samo neke od investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koje su najavljivali predstavnici vlasti u protekle četiri godine.

Međudržavni sporazum kojim se praktično suspenduju zakoni Republike Srbije i kojim je kompanijama iz Emirata omogućeno je da uđu na domaće tržište po povlašćenim uslovima sklopljen je 2013. Za realizaciju i praćenje tih poslova 2014.je potpisan sporazum o osnivanju Mešovitog komiteta za saradnju sa UAE. Tri godine kasnije, od tog komiteta kao i od mnogih najavljenih investicija, nema ni traga ni glasa.

Foto: AP
Foto: AP

Na pitanja Insajdera da li je aktivan Komitet za saradnju sa UAE, ko su članovi i kada su se poslednji put sastali, iz Vlade Srbije smo nakon više od deset dana dobili samo kratak odgovor da je „formiranje Mešovitog komiteta na ministarskom nivou još uvek u diplomatskoj proceduri“.

Sporazum o osnivanju komiteta o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisan je još 14. marta 2014.

Osnivanje tog tela predvideo je Zakon o potvrđivanju sporazuma između vlada dve države koji je usvojen početkom 2013.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Zanimljivo je da je Vlada Srbije, u avgustu 2013. donela i Rešenje kojim se Aleksandar Vučić, u to vreme potpredsednik Vlade, imenuje za predsednika srpskog dela komiteta. Tada je na poziciju zamenika predsednika postavljen Mlađan Dinkić iako je neposredno pre toga odlučeno da njegova partija bude isključena iz Vlade.

Pitanje da li je Mlađan Dinkić i dalje angažovan u oblasti saradnje sa UAE s vremena na vreme se postavlja u medijima, ali po pravilu bez odgovora.

Foto. Nebojša Mandić
Foto. Nebojša Mandić

Takođe, nije poznato ni kakva bi u okviru te saradnji mogla da bude uloga Muamera Zukorlića koji se nedavno sastao sa ambasadorom UAE. Nakom prošlogodišnjih izbora i sklapanja koalicije između SNS-a i Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, Politika je objavila da će upravo Zukorlić biti deo tima za saradnju između dve države.

Prema podacima Narodne banke Srbije ulaganja UAE u Srbiju su tokom prethodne godine iznosila 81,1 milion evra.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Više od UAE u tom periodu su investirale Rusija, Francuska, Slovenija, Hong Kong, a najmanje duplo više novca uložile su Holandija, Austrija, Švajcarska i Nemačka.

Mnogi od najavljenih projekata sa UAE nisu realizovani, a najveći poslovi koji su ugovoreni sprovode se uz davanje brojnih povslatica firmama iz Emirata i bez preciznih podataka o efekatima ulaganja.

Takav je slučaj sa ulaganjem Etihada u kompaniju Air Serbia, izgradnjom Beograda na vodi kao i poslovanjem firme Al Rawafed, koja suprotno ugovorenom već dve godine ne plaća ništa za korišćenje vojnog poljoprivrednog zemljišta.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Prema Sporazumu o osnivanju Mešovitog komiteta, jedan od zadataka ovog tela trebalo je da bude praćenje sporazuma ili memoranduma koji su zaključeni ili će tek biti zaključeni. Predviđeno je da Komitet čine ministri obe strane ili njihovi predstavnici.

Ulaganje firmi iz Emirata se po pravilu realizuje tako što država Srbija u novoformirane kompanije unosi imovinu građana i na osnovu toga dobija manjinski udeo u budućem profitu.

Uprkos tome, ne samo da građani posle tri godine nisu dobili informacije o efektima ovih arapsko-srpskih poslova već nije formiran ni Komitet koji bi bar svojim sastavom, bio potvrda da za te poslove garantuju obe države.

(insajder.net)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako da za 40 evra izbegnete kaznu za pojas u automobilu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track